Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rebelii sirieni antrenaţi de SUA ar fi trecut de partea Al-Qaida. Reacţia Pentagonului

Free Syrian Army soldiers in Idlib

SUA au antrenat 70 de rebeli sirieni pentru a lupta la sol împotriva ISIS. Doar că, potrivit unor informaţii publicate de presa internaţională, luptătorii Diviziei 30 s-ar predat grupului terorist Jabhat al-Nusra, aripa siriană a al-Qaeda.

Divizia era primul contingent de rebeli care au absolvit programul de antrenament organizat de SUA în Turcia. Programul de 500 de milioane de dolari are ca scop antrenarea a 5400 de rebeli capabili să lupte cu ISIS.

Un membru al al-Nusra, Abu Fahd al-Tunisi, a anunţat pe Twitter că rebelii antrenaţi de SUA au dezertat. "O palmă puternică pentru America... noul grup din Divizia 30 care a intrat ieri în Siria a predat toate armele către Jabhat al-Nusra", a scris acesta, potrivit publicaţiei britanice Express.

Vezi şi: Trupele terestre ale Rusiei au intrat în luptă în Siria

Abu Fahd al-Tunisi a mai susţinut că liderul Diviziei 30, Anas Obaid, a explicat teroriştilor că i-au păcălit pe americani pentru că aveau nevoie de arme. "A promis că va emite o declaraţie de repudiere a Diviziei 30, a coaliţiei şi a celor care l-au antrenat", a mai scris membrul al-Nusra pe Twitter.

Acesta ar fi al doilea eşec al programului, potrivit sursei citate, după ce primul grup de rebeli antrenaţi de SUA au fost atacaţi de al-Nusra după revenirea în Siria. Grupul terorist a devastat sediul rebelilor şi a răpit numeroşi membri. Din prima 'promoţie', de 54 de combatanţi, mai puţin de 10 luptă efectiv pe teren, aşa cum era prevăzut, a recunoscut Pentagonul. Alţi în jur de 10 fac în continuare parte din program, dar nu se află acum în Siria, a indicat aceeaşi sursă. Treizeci şi patru au întrerupt legăturile cu americanii sau au dispărut. Un luptător ar fi fost ucis într-un atac al Frontului al-Nosra, iar un altul ar fi prizonier al acestei grupări, conform Pentagonului.

Vezi și: Ce urmareste Putin prin actiunile militare din Siria?

Pe de altă parte, Pentagonul a dezminţit zilele trecute informaţiile cu privire la faptul că rebeli sirieni instruiţi s-au alăturat Frontului al-Nosra. "Ne aflăm în contact" cu cei 70 de rebeli care au sosit recent în Siria după ce au fost instruiţi pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic, "şi nu există indicii de dezertare", a declarat căpitanul de marină Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului. 

"Toate armele şi toate echipamentele" înmânate rebelilor, denumiţi de acum de către SUA New Syrian Forces (NSF), "se află sub controlul lor", a precizat acelaşi oficial, subliniind că informaţiile potrivit cărora o parte dintre aceşti rebeli s-ar fi alăturat Frontului al-Nosra "sunt total false".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.