Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Erdogan, în Egipt, după 10 ani, în contextul crizei din Gaza / Vizita 'sultanului' - un punct de cotitură în relațiile dintre cele două țări

alephnews.ro
Recep Erdogan

Președintele Turciei, Recep Erdogan, face miercuri prima călătorie în Egipt din ultimii 10 ani pentru a discuta despre criza din Gaza. La aeroport, el a fost întâmpinat de președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, potrivit CNN.

Precedenta vizită a președintelui Turciei în Egipt a fost în 2012. Erdogan urmează să discute cu Sisi despre situația din Fâșia Gaza, inclusiv despre o potențială încetare a focului și furnizarea de ajutor, potrivit unui purtător de cuvânt al președinției egiptene.

Legăturile diplomatice dintre cele două țări s-au stricat în 2014 după ce actualul președinte egiptean Abdel Fattah el-Sisi, atunci când era șef al forțelor armate, a contribuit la înlăturarea de la puterea a președintelui islamist Mohamed Morsi.

Erdogan avea legături strânse cu Morsi și l-a numit pe Sisi un „tiran ilegitim”.

Relația a continuat să se deterioreze, iar în 2020 Egiptul a semnat un acord maritim cu principala rivală a Turciei, Grecia. De aceea, vizita actuală este considerată de experți un punct de cotitură în relațiile dintre cele două țări.

Erdogan afirmă că Turcia este pregătită să coopereze cu Egiptul în legătură cu Gaza

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri că Turcia este pregătită să coopereze cu Egiptul pentru a reconstrui Gaza, în timp ce a efectuat prima sa vizită în această țară din 2012.

Erdogan și omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, au susținut miercuri o conferință de presă comună la Cairo, după discuțiile avute, făcând un pas important spre reconstruirea relațiilor dintre puterile regionale, relatează Reuters.

Turcia este hotărâtă să intensifice discuțiile cu Egiptul la toate nivelurile pentru a stabili pacea și stabilitatea în regiune, a spus Erdogan.

Relațiile dintre Ankara și Cairo s-au întrerupt în 2013, după ce Sisi, pe atunci șeful armatei egiptene, a provocat înlăturarea lui Mohamed Mursi, un aliat al Turciei, care devenise primul președinte egiptean ales în mod democratic cu un an înainte.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.