Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Recep Erdogan rămâne ferm pe poziție în privința Suediei și Finlandei: 'Nimeni nu se poate aștepta la concesii din partea noastră'

albawaba.com|
Recep Erdogan, nervos

Turcia nu își va schimba poziția față de candidaturile Suediei și Finlandei la NATO până când acestea nu vor lua măsuri clare, concrete și decisive în lupta lor împotriva terorismului, a declarat miercuri președintele turc.

Turcia nu va sta alături de Suedia (în candidatura sa la NATO) în timp ce organizațiile teroriste acționează liber pe străzile suedeze și nu va lăsa pe jos sângele "martirilor" țării, a declarat Recep Tayyip Erdogan la reuniunea grupului parlamentar al Partidului său Justiție și Dezvoltare (AK), relatează agenția Anadolu.

Vezi și: Suedia suflă și-n iaurt pentru a scăpa de Rusia! Premierul dă semne că cedează în fața Turciei: 'Luăm în serios preocuparea lor în privința terorismului'

"În timp ce cei căzuți din țara noastră ne sfâșie zilnic inimile, nimeni nu se poate aștepta la concesii din partea noastră în această problemă. Permiteți-mi să subliniez că Turcia nu are timp de pierdut cu așteptări sau comentarii ambivalente în legătură cu această chestiune", a declarat el.

Suedia și Finlanda și-au depus oficial cererea de aderare la NATO la 18 mai, o decizie stimulată de războiul Rusiei în Ucraina, care a început la 24 februarie.

Dar Turciei, un membru de lungă durată al alianței și cu a doua armată ca putere din alianță, a exprimat obiecții față de candidaturile lor de aderare, criticând țările pentru că tolerează și chiar sprijină grupuri teroriste precum PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) și Organizația  Fetullah (FETO). Aderarea lor necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 30 de țări membre NATO.

La sfârșitul lunii mai, la sfârșitul lunii mai, Turcia a găzduit în capitala Ankara consultări cu delegațiile suedeză și finlandeză cu privire la candidaturile lor la NATO. Erdogan a declarat că discuțiile nu au fost "la nivelul dorit".

În campania ei de peste 35 de ani împotriva Turciei, PKK - inclusă pe lista organizațiilor teroriste de către Turcia, SUA și UE - a fost responsabilă pentru moartea a peste 40.000 de persoane, inclusiv femei, copii și bebeluși.

Vezi si: Turcia trage frâna de mână: Ankara intenționează să amâne cu un an decizia privind aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Turcia acuză organizația FETO și pe liderul său Fetullah Gulen, cu sediul în SUA, că au orchestrat lovitura de stat înfrântă din 15 iulie 2016 din Turcia, în care 251 de persoane au fost ucise și 2 734 rănite.

Guvernul turc acuză FETO că se află în spatele unei campanii de lungă durată de răsturnare a statului prin infiltrarea instituțiilor turcești, în special a armatei, a poliției și a sistemului judiciar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.