Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan anunță VICTORIA în Siria: 'Vom merge la est de Eufrat pentru a-i elimina pe terorişti până la frontiera irakiană'

BILD
Recep Tayyip Erdogan

Forţele turceşti ar putea intra "în orice moment" în oraşul Afrin, bastion al unei miliţii kurde susţinute de SUA în nord-vestul Siriei, a afirmat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP.

"Obiectivul este acum Afrin. De acum, (oraşul) Afrin este încercuit. Suntem în faţa posibilităţii de a intra în orice moment în Afrin", controlat de Unităţile de apărare a poporului (YPG), a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara, scrie agerpres.ro.

Citește și: Anunț pentru toți cei care au banii de la saltea schimbați în euro: Ce bancnote vor ieși din circulație în 2018

Aceste declaraţii intervin la o zi după ce soldaţii turci, ajutaţi de rebeli sirieni, au capturat oraşul strategic Jandairis, situat la aproximativ 20 km sud-vest de Afrin.

Totuşi, contrar celor declarate vineri de Erdogan, capitala provinciei Afrin nu este în întregime încercuită, iar forţele Ankarei progresează lent din toate direcţiile, cu excepţia celei de sud-est, aflată în mâinile YPG.

Citește și: Investiție de sute de milioane de lei: O companie românească construiește o nouă termocentrală

Ofensiva turcă împotriva YPG a început la 20 ianuarie şi a fost marcată de un progres lent şi pierderi de vieţi omeneşti. Potrivit Statului Major turc, 42 de soldaţi ai armatei Ankarei au fost ucişi.

Operaţiunea a escaladat de asemenea tensiunile dintre Ankara şi Washington: în timp ce Turcia consideră YPG drept un grup "terorist", SUA îi sprijină pe aceşti combatanţi kurzi pe care îi consideră cei mai bună apărători împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.

Citește și: Doar în România este posibil! A patra secțiune dintr-o importantă autostradă va fi construită în 60 de luni

În timp ce liderii turc şi american au încercat să aplaneze tensiunile în ultimele săptămâni, Erdogan a turnat din nou gaz pe foc vineri, afirmând că următoarea ţintă a Ankarei este un oraş aflat la est de Afrin, unde Washingtonul a desfăşurate trupe.

"Suntem astăzi în Afrin. Mâine vom fi la Manbij. Poimâine vom merge la est de Eufrat pentru a-i elimina pe terorişti până la frontiera irakiană", a afirmat preşedintele turc.

Citește și: Gest frumos făcut de McDonald’s: De ce a întors celebrul arc “M”

Observatorii îşi exprimă preocuparea în legătură cu perspectivele unui asalt asupra oraşului Afrin, care ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru mii de civili care sunt încă acolo.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), ofensiva turcă a costat deja vieţile a aproape 200 de civili. Armata neagă categoric aceasta şi afirmă că a luat "toate măsurile de precauţie" pentru a evita ca operaţiunea să lovească în civili.

Citește și: O cântăreață cunoscută din România a lucrat pentru Andra: Ce job a avut și ce a zis despre vedetă

Un asalt asupra oraşului Afrin ar fi o misiune dificilă, ţinând cont de numeroase elemente YPG regrupate aici. Combatanţii kurzi au anunţat săptămâna aceasta redesfăşurarea a 1.700 de militanţi ai lor în regiunea Afrin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.