Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan ATACĂ SUA: 'Finanțează Statul Islamic și teroriștii'

Time
Erdogan

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat marţi Occidentul că nu îşi respectă promisiunile în Siria şi sprijină acolo "grupări teroriste", printre care gruparea Stat Islamic (SI), relatează AFP. Coaliţia internaţională coordonată de Statele Unite oferă susţinere organizaţiei teroriste Stat Islamic şi grupurilor separatiste kurde, acuză Tayyip Erdogan.

"Din nefericire, forţele coaliţiei nu îşi respectă promisiunile", a declarat Recep Tayyip Erdogan în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu omologul său din Guineea, Alpha Condé, aflat în vizită la Ankara, scrie agerpres.ro.

Citește și: Informații explozive ale jurnaliștilor pun într-o nouă lumină dispariția lui Sebastian Ghiță. Șeful Direcției Operațiuni Speciale, instituția care îl monitoriza pe inculpatul fugar, surprins la o petrecere cu un protejat al lui Ponta

De la sfârşitul lunii august, Turcia a declanşat o campanie militară în Siria, unde luptă în special împotriva SI şi miliţiilor kurde pe care le consideră "teroriste". Cel puţin 37 de soldaţi turci şi-au pierdut viaţa de la începutul acestei operaţiuni.

Armata turcă şi rebelii sirieni pe care îi susţine încearcă de mai multe săptămâni să cucerească de la SI bastionul al-Bab, situat la vreo 25 de kilometri la sud de frontiera turcă în provincia Alep, unde forţele guvernului de la Ankara au suferit săptămâna trecută importante pierderi.

Citește și: Moise Guran e acuzat de PLAGIAT: Ce ar fi făcut fostul jurnalist

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat faptul că, în loc să sprijine Turcia, Occidentul preferă să vină în ajutorul SI, precum şi al kurzilor din Partidul Uniunii Democratice (PYD) şi al braţului său armat, Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), susţinuţi de Washington.

Occidentalii "sprijină toate grupările teroriste, YPG, PYD, dar şi Daech", a subliniat el utilizând acronimul arab al SI.

Citește și: VIDEO Imagini GROAZNICE cu trei soldați turci arși de vii de Statul Islamic (+18)

"Este absolut evident", a spus el, dând asigurări că Turcia dispune de fotografii ca probe.

În noiembrie, cu prilejul unei vizite în Pakistan, Recep Tayyip Erdogan a mai afirmat că occidentalii sprijină SI, declarând la acea dată că Occidentul "este alături de Daech" şi că armele jihadiştilor sunt de fabricaţie occidentală.

Citește și: `Clanul Bușoi` a luat în stăpânire Banatul (presa)

Marţi, preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-a arătat încrezător, dând asigurări că Turcia "a încercuit complet gruparea teroristă Daech la al-Bab".

"Da, avem martiri (...), dar nu este posibil niciun pas înapoi", a insistat el.

Citește și: George Michael, geniul distructiv înconjurat de moarte: Timp de 12 ani, m-am simțit de parcă am fost blestemat. Nu poate fi descris în cuvinte câtă moarte simțeam în jurul meu

"Ne vom continua drumul cu hotărâre", indiferent dacă forţele coaliţiei îşi vor respecta promisiunile sau nu, a adăugat liderul de la Ankara.

Preşedintele turc a adăugat că Ankara şi Moscova sprijină un plan pentru a reuni în jurul aceleiaşi mese diferitele părţi din conflictul sirian, cu ocazia unei întâlniri la Astana, în Kazahstan.

Citește și: BOMBĂ Ăsta e motivul pentru care Klaus Iohannis a refuzat-o pe Sevil Shhaideh?

El a ţinut să adauge că "grupările teroriste" nu vor fi acceptate la reuniune şi că ar dori să participe la aceasta şi partenerii din Arabia Saudită şi Qatar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.