Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan dă termen SUA: Până săptămâna viitoare să nu fie alături de teroriști

Sott
trump si erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat miercuri speranţa că decizia luată în ajun de Washington de a furniza arme miliţiilor kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), aripa militară a principalei formaţiuni kurde din Siria, va fi schimbată până la vizita şefului statului turc în SUA, prevăzută pentru săptămâna viitoare, transmite Reuters.

După ce liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a aprobat decizia de a se furniza arme YPG pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în vederea recuceririi oraşului sirian Raqqa, Erdogan a declarat, într-o conferinţă de presă, că vrea să creadă că aliaţii Turciei vor fi alături de Ankara şi nu de organizaţiile teroriste, scrie agerpres.ro.

Citește și: O călugăriță a fost ARESTATĂ pentru că a mușamalizat violurile unor preoți asupra unor copii

Turcia consideră YPG drept extensia siriană a separatiştilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), catalogat drept 'organizaţie teroristă' de către Ankara şi aliaţii săi occidentali.

Donald Trump a autorizat Pentagonul să echipeze miliţiile kurde atât cât este necesar pentru a obţine o victorie clară împotriva grupării Statul Islamic" la Raqqa, bastionul jihadiştilor, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis.

Citește și: Crevetele care a fost numit Pink Floyd: Ce sunete poate să scoată

Potrivit unui înalt responsabil american din domeniul apărării, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, SUA ar putea să furnizeze miliţiilor kurde "arme uşoare, muniţii, mitraliere, vehicule blindate şi utilaje de geniu", cum ar fi buldozere.

Ankara se teme că grupările kurde vor încerca să-şi extindă controlul asupra teritoriului în nordul Siriei, până aproape de frontiera cu Turcia.

Citește și: INCREDIBIL Cât pește s-a prins din 1950 încoace, legal și ilegal

Acest dosar tensionează de mai multe luni relaţiile dintre SUA şi Turcia, două ţări membre importante în NATO şi în cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste. Sosirea lui Trump la Casa Albă sporise speranţele Turciei într-o schimbare a poziţiei Washingtonului faţă de miliţiile kurde, pe care administraţia preşedintelui Barack Obama a decis să le sprijine pentru a contracara expansiunea jihadistă în Orientul Mijlociu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.