Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan duce la alt nivel CONFLICTUL DIPLOMATIC cu SUA: Cerere URGENTĂ către Washington

reuters
Erdogan

Liderii turci nu-l vor mai primi pe ambasadorul SUA în Turcia, a declarat marţi preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în condiţiile în care relaţiile dintre Ankara şi Washington traversează o perioadă extrem de turbulentă, informează AFP.

"Nu-l mai considerăm reprezentantul SUA în Turcia", a declarat Erdogan în timpul unei deplasări la Belgrad, adăugând că ambasadorul american John Bass nu va fi primit de guvernul turc pentru turneul său de rămas bun înainte de a părăsi Ankara în următoarele zile, el urmând să preia postul de ambasador al SUA în Afganistan, scrie agerpres.ro.

Citește și: A redus reușita Simonei la bani: Cine este senatoarea care nu s-a bucurat pentru Halep și ce mesaj rece a avut

Relaţiile dintre Turcia şi SUA, două ţări partenere în cadrul NATO, traversează o perioadă de puternice tensiuni după inculparea pentru "spionaj", săptămâna trecută, a unui angajat turc de la consulatul general american din Istanbul.

Acest angajat este acuzat de justiţia turcă că de legături cu predicatorul Fetullah Gulen, care s-a autoexilat în SUA şi pe care Ankara îl consideră eminenţa cenuşie a puciului eşuat din 15 iulie 2016.

Citește și: Mihai Tudose a fost scos din sărite: ”Și-au bătut joc de România, dacă vor mai greși o dată, voi reacționa violent”

Ca reacţie la arestarea lui, Ambasada SUA la Ankara a anunţat duminică suspendarea majorităţii serviciilor sale pentru eliberare de vize în misiunile diplomatice americane din Turcia. Ankara a luat o măsură similară.

"Dacă ambasadorul american a luat această decizie din proprie iniţiativă, atunci liderii SUA nu ar trebui să-l menţină în funcţie niciun minut în plus. Ele ar trebui să-i spună: 'Cine te-a autorizat să strici relaţiile dintre Turcia şi SUA?'", a declarat Erdogan.

Citește și: Situație fără precedent în România: Primarul s-a crucit când a realizat ce salariu uluitor a primit o fostă secretară

El s-a declarat de asemenea favorabil arestării unui angajat turc de la consulatul american din Istanbul, afirmând că poliţia turcă a strâns elemente ce demonstrează că "ceva se punea la cale" acolo.

Un alt angajat turc de la acelaşi consulat a fost convocat de justiţia turcă în cadrul unei anchete asupra mişcării predicatorului Gulen.

Citește și: Legea pensiilor este gata! La ce lucrează ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu

"Americanii ar trebui să-şi pună această întrebare: cum s-au infiltrat aceşti agenţi în consulatul lor din Istanbul?", a mai declarat Erdogan.

'Războiul vizelor' dintre Turcia şi SUA survine după luni de tensiuni crescânde între cele două ţări - partenere în cadrul NATO - din cauza dezacordului asupra dosarului sirian şi a mai multor afaceri judiciare din SUA în care sunt implicaţi inclusiv gărzi de corp ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi un fost ministru turc.

Citește și: Inedit! Ce ocupație are Pomohaci, după ce a fost exclus din Biserica Ortodoxă

De asemenea, Turcia cere, fără succes, extrădarea predicatorului Gulen, care s-a autoexilat în SUA la sfârşitul anilor 1990 şi care neagă orice implicare în puciul eşuat din 15 iulie 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.