Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Tayyip Erdogan la un pas să devină oficial `SULTAN`

independent.co.uk
recep erdogan

Parlamentul turc a adoptat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, în ultimă lectură, proiectul privind reforma constituţională care întăreşte puterile preşedinţiei, deschizând astfel calea pentru un referendum care ar putea avea loc în primăvară şi în urma căruia preşedintele Recep Tayyip Erdogan ar putea rămâne la şefia statului până în 2029, transmite Reuters preluat de agerpres.

Vezi si: The Independent: Donald Trump a concendiat TOŢI ambasadorii SUA

Erdogan susţine că reforma va oferi stabilitate în Turcia, într-o perioadă de tulburări, şi va preveni revenirea la coaliţiile fragile din trecut. În schimb, oponenţii săi se tem că modificările vor duce la o conducere tot mai autoritară. 

Proiectul de lege a fost aprobat cu 339 de voturi pentru, a precizat Parlamentul sâmbătă pe contul său de Twitter. Reforma avea nevoie de cel puţin 330 de voturi, dintr-un total de 550 de mandate, pentru a fi supusă referendumului. 

"Astăzi s-a deschis uşor o nouă uşă în istoria Turciei şi în viaţa turcilor . Prin votul favorabil al poporului la referendum, uşa se va deschide complet", a scris pe Twitter ministrul justiţiei, Bekir Bozdag.

Reforma îi va permite preşedintelui să emită decrete, să declare stare de urgenţă, să numească miniştri şi alţi oficiali şi să dizolve parlamentul. 

Principalele două partide de opoziţie din parlament spun că proiectul de lege, care are 18 articole şi care i-ar permite lui Erdogan să rămână la putere până în 2029, va alimenta autoritarismul în Turcia, ţară membră a NATO şi candidată la Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.