Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RECHIZITORIU DNA: STENOGRAMELE care i-au condus pe procurori la Liviu Dragnea

Liviu Dragnea ICCJ

Procurorii DNA susțin, în rechizitoriul dosarului Belina, obținut de STIRIPESURSE.RO,  în care a fost trimisă în judecată Sevil Shhaideh, că firma Trident, al cărui asociat este fiului lui Liviu Dragnea, este paravan pentru Tel Drum, arătând, prin interceptări, că angajații acestei societăți se comportă precum angajați ai Tel Drum. De asemenea, DNA precizează că în urma perchezițiilor efectuate la firma Tel Drum au fost găsite informații privind activitatea Trident.

Procurorii au investigat modalitatea prin care insula Belina a fost dată în administrarea Consiliului Județean Teleorman, ulterior închiriată de Tel Drum și concesionată mai departe firmei Trident.

"Faptul că S.C. TRIDENT cu numitul Barac Danel sunt persoane interfaţă ale societății S.C. TEL DRUM este dovedit și de împrejurarea că aproape toate înscrisurile necesare a fi întocmite pentru obținerea autorizațiilor în vederea efectuării construcțiilor pe care primul le-a realizat au fost găsite în computerele SC TEL DRUM SA., cu ocazia efectuării percheziției informatice asupra sistemelor informatice și ale suporturilor de stocare a datelor informatice din data de 04.08.2017, astfel cum rezultă din procesul verbal din data de 20.04.2018.

Față de cele ce preced, apreciem că este dincolo de orice dubiu rezonabil că S.C. TRIDENT cu numitul Barac Danel servește intereselor S.C. TEL DRUM S.A. în zona Insulei Belina și că cesionarea unuia dintre cele două contracte de închiriere către SC TRIDENT, este strict pentru deturnarea atenției publice de la adevărații posesori, exercitanți ai tuturor atributelor posesiei, în zonă", arată DNA.

De altfel, procurorii DNA spun că liderul PSD, Liviu Dragnea, ar fi mers în repetate rânduri pe Insula Belina, comportându-se "cel puțin ca un adevărat posesor", deși nu era titlularul unui contract de închiriere. DNA precizează că de mai multe ori deplasările s-au realizat cu elicopterul, pe insulă fiind amenajat, în 2016, un heliport neautorizat.

"Prin urmare, relaţia apropiată cu S.C. TEL DRUM S.A. este demonstrată tocmai de faptul că fără a fi titularul unui contract de închiriere a imobilului insula Belina, numitul LIVIU DRAGNEA îşi permitea să facă invitaţii, să descindă într-un cadru restrâns cu prieteni apropiaţi pentru activităţi recreative, să folosească bunurile mobile şi imobile din areal, comportându-se cel puţin ca un adevărat posesor.

Nu în ultimul rând, arătăm că o parte din deplasările efectuate de către numitul LIVIU DRAGNEA pe Insula Belina s-au realizat cu elicopterul, astfel cum rezultă din procesul verbal din data de 20.10.2017, iar în anul 2016, pe insulă, s-a realizat un heliport, funcţional, dar neautorizat de către organele abilitate. Din declaraţia de martor a numitului Constantin Apăvăloaie, pilotul de la S.C. Cobrex Trans S.R.L., firma deţinătoare a elicopterului cu care se realizau zborurile, rezultă că heliportul a fost realizat după ce martorul şi-a făcut cunoscută intenţia, în faţa aghiotantului numitului LIVIU DRAGNEA, de a nu mai ateriza în zona Belina din cauza terenului accidentat şi plin de bălării.

Din cele expuse, reiese încă o dată faptul că numitul LIVIU DRAGNEA se comporta cel puţin ca un adevărat posesor al imobilelor, din moment ce el era principalul beneficiar al zborurilor cu elicopterul în zona insulei Belina, iar apariţia heliportului vine practic să deservească descinderilor sale în zonă", se arată în rechizitoriul prin care Sevil Shhaideh a fost trimisă în judecată.

"Inculpații au creat un folos S.C. TEL DRUM S.A., societate ai cărei administratori, după cum s-a arătat, sunt cel puţin cunoştinţe cu numitul LIVIU NICOLAE DRAGNEA, care, în calitate de fost președinte al C.J. TELEORMAN și, la data faptelor, vicepremier şi ministru al D.R.A.P., a fost, în diferite intervale de timp, superiorul funcționarilor publici implicați, iar prin relația apropiată faţă de S.C. TEL DRUM S.A. ar fi putut fi direct interesat de folosința celor două imobile, insula Belina şi braţul Pavel, de unde şi vizitele întreprinse", spun procurorii.

Referitor la legaturile dintre SC Trident si Tel Drum, anchetatorii spun:

"Prin Hotărârea nr 51 din 27.03.2014 a Consiliului Judeţean Teleorman s-a hotărât ca S.C. TEL DRUM S.A. să primească acordul pentru cesiunea contractului de închiriere nr 1/16.01.2014.

La data de 28.04.2014, Judeţul Teleorman, prin Consiliul Judeţean Teleorman, în calitate de locator, şi S.C. TEL DRUM S.A., în calitate de locatar, reprezentată de numitul Petre Pitiş şi numita Marilena Panaitov,  au convenit ca toate drepturile şi obligaţiile S.C. TEL DRUM S.A., precum şi toate celelalte clauze ale contractului de închiriere nr 1/16.01.2014 să fie preluate de cesionarul SC TRIDENT 51 SRL, reprezentată prin administrator Barac Danel.

La data de 08.02.2017, prin actul adiţional nr 3 s-a revenit la situaţia din aprilie 2014, astfel încât, Judeţul Teleorman, prin Consiliul Judeţean Teleorman, în calitate de locator, şi S.C. TEL DRUM S.A., în calitate de locatar, reprezentată de numitul Petre Pitiş şi numita Marilena Panaitov,  au convenit ca toate drepturile şi obligaţiile cesionarului S.C. TRIDENT 51 S.R.L., precum şi toate celelalte clauze ale contractului de închiriere nr 1/16.01.2014, să îi revină locatarului S.C. TEL DRUM S.A..

Din informaţiile furnizate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului  rezultă că S.C. TRIDENT 51 SRL este o societate comercială cu sediul social în mun. Tunu Măgurele, blv. Independeţei, bl. D15/1, judeţ Teleorman care în prezent are ca asociaţi pe numiţii Dragne Ilie Liviu şi Dragnea Valentin Ştefan, fiul lui Liviu Dragnea, iar ca administrator pe primul sus-numit.

Din secţiunea informaţii istorice, aflăm că S.C. TRIDENT 51 S.R.L. a fost înscrisă în RC la data de 30.08.2013, la solicitarea numitului Barac Danel, din eroare scris Daniel. Aceasta alături de încă o persoană a fost iniţial,  asociat al societăţii, precum şi administrator. Pe data de 25.02.2016, numitul Barac Danel a decedat, astfel încât, la data de 11.05.2016 s-a solicitat revocarea acestuia din calitatea de administrator, fiind numit în locul său, fiul, numitul Barac Marius Lucian.

Numiţii Barac Danel şi Barac Marius Lucian, conform informaţiilor REVISAL, au avut calitatea de angajaţi cu contract individual de muncă 2753/01.10.2010 şi 3049/17.10.2011, la angajatorul S.C. TEL DRUM S.A., primul ca şi administrator, al doilea ca şi şofer".

DNA prezintă interceptări din care, spun procurorii, ar reieși calitatea angajat-angajator dintre persoanele care lucreaza sau administreaza cele doua societati:

"Convorbirea telefonică purtată la data de 27.01.2015, ora 17:33:13, de către PANAITOV MARILENA, care este apelată de PENE NICOLETA (titular post telefonic: TEL DRUM S.A.),:

PENE NICOLETA: Unu: am avut tranzacţii din astea intracomunitare la

decembrie?...[neinteligibil]... pe intra...

(...)

PANAITOV MARILENA: Deci...sunt nişte d-alea, ale lu' BARAC, pe Fishery, atât.

PENE NICOLETA: Aha. Păi, o să-mi dai, când o fi atunci.

PANAITOV MARILENA: îţi dau eu mâine, da.

[...]

Sau

Convorbirea telefonică purtată la data de 02.02.2015, ora 12:56:41, de către VIŞAN MIRCEA, care este apelat de BARAC DANIEL:

BARAC DANIEL: Dă-mi şi mie o informaţie, tati. Cam cât costă un metru cub de beton la noi?

VIS AN MIRCEA: Depinde de marcă. De la 2 milioane...

[...]

Convorbirea telefonică purtată la data de 06.02.2015, ora 09:48:19, de către PENE NICOLETA, utilizatoare a postului telefonic .. (titular post telefonic: TEL DRUM SA), care este apelată de BARAC DANIEL:

BARAC DANIEL: Am şi eu o rugăminte la dumneavoastră.

PENE NICOLETA: Spuneţi!

BARAC DANIEL: Tre' să plec la BALŞ repede. Am şi eu de luat nişte bani, d-ăia de... pe la deplasările mele, de pe la astea şi...

PENE NICOLETA: îhî.

BARAC DANIEL: Să-i... mi le dea GABI şi îi semnaţi dumneavoastră când veniţi.

PENE NICOLETA: Da. Dar nu mai staţi, vă grăbiţi? Că vream şi eu să vorbesc, de băiat, de astea... că am vorbit cu şefu'.

BARAC DANIEL: De ce?

PENE NICOLETA: De băiat.

BARAC DANIEL: Aşa!

PENE NICOLETA: Păi, d-aia zic, voiam şi eu să vorbesc! De băiatul dumneavoastră, cu salariul, cu astea...

BARAC DANIEL: Da, da, da! Şi cu...

PENE NICOLETA: Eu sunt pe drum acuma. O las p-asta mică la mama şi...

BARAC DANIEL: Păi atunci vă aştept! Gata, nu, vă aştept atunci!

PENE NICOLETA: Cum vreţi, dacă nu, puteţi lua banii, că vi-i dă GABI şi ne auzim... luni.

[...]

Convorbirea telefonică purtată la data de 06.02.2015, ora 13:41:26, de către PENE NICOLETA, (titular post telefonic: TEL DRUM SA,), care îl apelează pe BARAC DANIEL:

[...]

PENE NICOLETA: Mai avem ceva de rezolvat noi, adică ne-aţi cerut nouă suportul vis-a-vis de ziua de azi, de exemplu. Să vă dăm... să vă luăm ceva, şi  astea, si mai avem noi de luat ceva?

BARAC DANIEL: Nu, nu, nu.

PENE NICOLETA: Am luat tot ce ne-aţi cerut, da?

BARAC DANIEL: Eu am tot ce-mi trebuie, nu mai am nevoie de nimic.

PENE NICOLETA: Ok.

BARAC DANIEL: Da. Deci am tot ce-mi trebuie.

[...]

De asemenea, din probatoriul administrat rezultă și faptul că numitul Barac Danel se afla într-o relație de subordonare față de angajații Tel Drum S.A.. Exemplificăm:

Convorbirea telefonică purtată la data de 07.02.2015, ora 16:11:47, de către PITIŞ PETRE (titular post telefonic: TEL DRUM SA), care îl apelează pe BARAC DANIEL:

BARAC DANIEL: ...Sef!

PITIŞ PETRE: DĂNILĂ!

BARAC DANIEL: Da!

PITIŞ PETRE: Salut! Ce faci?

BARAC DANIEL: Uite, sunt pe la baltă, p-aici.

PITIŞ PETRE: Ăăă, bă, ai nişte lapte?

BARAC DANIEL: Am lapte! Cum?

PITIŞ PETRE: A, bine. 2, 3 litri aşa.

BARAC DANIEL: 2, 3 litri?

PITIŞ PETRE: Aha.

BARAC DANIEL: Păi e... e o sticlă de 2 litri d-ăla de vacă proaspăt şi...

PITIŞ PETRE: Aha.

BARAC DANIEL: Mai sunt 2 litri de ălalaltu'.

PITIŞ PETRE: Bine, hai! Pa, pa!

BARAC DANIEL: Aţi plecat încoace?

PITIŞ PETRE: Cam într-o oră, da.

BARAC DANIEL: Da, bine şefu'.

PITIŞ PETRE: Bine, pa!

BARAC DANIEL: Bine

Convorbirile interceptate demonstrează fără dubiu că numitul Barac Danel, administrator și acționar S.C. TRIDENT este doar un interpus al SC TEL DRUM, coordonarea administrării bunurilor mobile și imobile care sunt pe Insula Belina realizându-se în fapt de către  SC TEL DRUM. Mai mult, numitul Barac Danel asigură, în zona insulei, mentenanța sistemelor și se asigură de confortul celor veniți ca oaspeți pe insulă. Astfel:

Convorbirea telefonică purtată la data de 09.02.2015, ora 11:25:02, de către PITIŞ PETRE, (titular post telefonic: TEL DRUM SA), care este apelat de BARAC DANIEL:

PITIŞ PETRE: Alo!

BARAC DANIEL: Alo! Să trăiţi! Ă...Nu-i mai anunţ p-ăia cu semnalu', că merg perfect televizoarele. Merg toate canalele, tot, decât o să-i pun eu nişte beton jos acolo la ţeava aia. PITIŞ PETRE: Bine.

BARAC DANIEL: Că n-are rost, îi chem, şi-i chem degeaba.

PITIŞ PETRE: Bine. Pa!

BARAC DANIEL: Da. D-aia v-am sunat, ca să-i...

sau

Convorbirea telefonică purtată la data de 19.02.2015, ora 18:00:57, de către PITIŞ PETRE, (titular post telefonic: TEL DRUM SA care îl apelează pe BARAC DANIEL:

PITIŞ PETRE: Alo! Salut! Ce faci?

BARAC DANIEL: Uite, sunt la baltă.

PITIŞ PETRE: îhî! îţi vin copiii de la BUCUREŞTI?

BARAC DANIEL: Păi... MIHAI aşa zicea, da' n-a zis..., nu mi-a zis sigur nimic,

PITIŞ PETRE: Aha. Bine, hai, că într-o oră...

BARAC DANIEL: întreba decât dacă am ceva de mâncare, am cumpărat ...[neinteligibil]...

PITIŞ PETRE: A, stai acolo. Ai luat de grătar?

BARAC DANIEL: Da.

PITIŞ PETRE: Ei, stai că vin şi eu. Pregăteşte lemnele.

BARAC DANIEL: Bine.

PITIŞ PETRE: Eu n-am plecat, cam într-o juma' de oră plec,aşa. Ca să ştii de

mine. Bine.

BARAC DANIEL: Bine.

PITIŞ PETRE: Să faci mămăligă, că mâine mergem la peşte.

BARAC DANIEL: Cum?

PITIŞ PETRE: Să faci mămăligă, că mâine mergem la peşte.

BARAC DANIEL: ...[neinteligibil]...

PITIŞ PETRE: Ai pierdut semnalul.

BARAC DANIEL: Da, acuma am semnal iar.

PITIŞ PETRE: Să faci mămăligă, că mergem mâine la peşte.

BARAC DANIEL: Ha, ha... Da, fac. Fac, fac.

PITIŞ PETRE: Bine. Hai, pa!

BARAC DANIEL: Cocoloaşe.

Convorbirea telefonică purtată la data de 19.02.2015, ora 18:21:52, de către PITIŞ PETRE, (titular post telefonic: TEL DRUM SA), care este apelat de BARAC DANIEL:

BARAC DANIEL: Eu o să fug până în oraş.

PITIŞ PETRE: De ce?

BARAC DANIEL: Păi, să iau ceva pentru gustări de dimineaţă, că vorbii cu ălalaltu', înaltu', şi zise că: „Bă, eu nu viu astă seară...[neinteligibil]... ".

PITIŞ PETRE: Păi am luat eu, mă.

BARAC DANIEL: Aaa, aţi luat?

PITIŞ PETRE: Deci trebuie decât...decât ouă să aduci, ca să nu mai aduc...

BARAC DANIEL: Lapte, ouă şi alea, nu e problemă.

[...]

Convorbirea telefonică purtată la data de 02.03.2015, ora 14:07:32, de către PITIŞ PETRE, (titular post telefonic: TEL DRUM SA,), care îl apelează pe BARAC DANIEL:

(...)

PITIŞ PETRE: Nu? Bine. Cine e la baltă? Că vreau să dau o fugă să măsor ceva p-acolo.

BARAC DANIEL: Păi, sunt fetele alea care fac curat.

PITIŞ PETRE: Şi când pleacă?

BARAC DANIEL: Păi, cred că mai... o oră, două aşa, o să plece.

PITIŞ PETRE: Aha. Si cheia de acolo, să-mi deschidă si mie?

BARAC DANIEL: E la uşă, la poartă, la intrare. Sunt băieţii ăia acolo.

PITIŞ PETRE: Unde la intrare?

BARAC DANIEL: La... când intraţi acolo, la baraca aia, prima de la poartă.

PITIŞ PETRE: Aaa, la prima baracă? A, bine. Da.  ", potrivit rechizitoriului DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.