Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Record de reclamații împotriva firmelor de asigurări. Ce face ASF?

facebook.com
asigurari insurance

Numărul plângerile împotriva firmelor de asigurare, care refuză, efectiv, să plătească despăgubirile pe polițele RCA, va doborî toate recordurile în luna ianuarie, ne spun reprezentanții service-urilor auto. Aceștia atrag atenția că Autoritatea de Supraveghere Financiară nu ia măsurile legale împotriva acestor firme, creând mari prejudicii românilor, relateaza national.

Reprezentanții service-urilor auto din România se plâng de faptul că firmele de asigurări au ajuns să plătească doar o mică parte din despăgubirile polițelor RCA și că Autoritatea de Supraveghere Financiară refuză să aplice legea în cazul acestora. Mai mult, asigurătorii sunt acuzați că fac lobby pentru legiferarea plății parțiale a despăgubirilor, în detrimentul celor păgubiți, care vor fi nevoiți să-și plătească reparațiile mașinilor din propriile buzunare. ”Asiguratorii încearcă să influențeze ASF-ul și Parlamentul pentru a schimba Legea RCA din 2017, care este o lege foarte bună, foarte clară, este una europeană, copiată după legile din Franța, din Germania, dar nu se aplică. Firmele de asigurări fac presiuni să se schimbe legea și să se plafoneze tarifele la niște prețuri pe care le va stabili Autoritatea de Supraveghere Financiară. ASF ar trebui să stabilească tarifele la 12.000 de service-uri, ca și cum ne-am întoarce pe timpul lui Ceaușescu la mercuriale, în contextul în care anul acesta se liberalizează și prețul la gaze. Este o piață liberă, suntem în UE, ar fi singurul sector în care se plafonează tarifele. În piață, asiguratorii încalcă cu bună știință legea, din simplul motiv că Autoritatea de Supraveghere Financiară nu vrea să aplice legea în cazul lor, în sensul de a-i sancționa atunci când greșesc. Firmele de asigurări nu plătesc daunele, iar, mai nou, plătesc doar un leu din 10 lei, adică doar o mică parte din despăgubiri, refuzând să achite integral facturile de reparații. De ce fac acest lucru? Pentru că autoritatea nu sancționează și foarte puțini dintre păgubiți își permit să meargă în instanță, să stea doi-trei ani de zile să se judece cu asiguratorul. Peste 90% din procesele intentate de păgubiți și de service-uri asiguratorilor sunt câștigate, deci e clar că legea este bună, din moment ce judecătorul dă câștig de cauză păgubiților. Doar că în instanță ajunge doar cine are bani de taxă de timbru și de avocați, și atunci, profitând că nu sunt sancționați de ASF, nu plătesc sau plătesc parțial, știind că dintr-o sută merg în instanță doar 10. Evident că și-au făcut niște calcule și au văzut că lucrurile funcționează așa”, ne-a declarat Florin Pandele, director general al AutoCar Service.

Angajații ASF, plătiți de firmele de asigurări

Absența măsurilor luate împotriva firmelor de asigurări care nu plătesc despăgubirile conform legii este cauzată, în principal, de faptul că banii pentru salariile angajaților ASF vin direct de la firmele de asigurări, avertizează reprezentanții service-urilor auto. ”Companiile City și Euroins au în acest moment 80% din piața RCA, ceea ce este îngrijorător, iar Consiliul Concurenței nu spune nimic. Cineva ar trebui să se autosesizeze față de ceea ce se întâmplă, pentru că sunt zeci de mii de dosare în instanță, sunt zeci de mii de reclamații, iar luna asta va fi un record de reclamații din ultimii 30 de ani, când se preconizează un număr de peste 5.000 de plângeri. Ce trebuie să se mai întâmple pentru ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să ia măsuri împotriva acestor societăți? Legea spune, în articolul 37, că, dacă asigurătorul nu achită despăgubirile la timp și integral, asiguratorul este sancționat și cea mai mică amendă începe de la 20.000 de lei. Vă dați seama că la mii de astfel de reclamații, dacă ar fi aplicat legea, asiguratorul ar fi plătit daunele. Și asta se întâmplă din cauza faptului că cei 600 de angajați ai Autorității de Supraveghere Financiară sunt plătiți direct de către firmele de asigurări, iar aceasta este o mare anomalie a legii. E ca și cum eu aș plăti direct un judecător sau un procuror. Legea trebuie schimbată și să se revină la forma în care angajații ASF erau plătiți din bugetul Ministerului de Finanțe”, ne-a mai precizat directorul general al AutoCar Service, Florin Pandele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.