Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rectorul Marian Preda: 'Universitatea București nu poate susţine un proiect de lege care nu are o viziune privind promovarea învăţământului de calitate'

Inquam Photos / George Calin
marian preda

Universitatea din Bucureşti nu poate susţine un proiect de lege care nu are o viziune privind promovarea învăţământului de calitate şi a cercetării fundamentale şi perpetuează sistemul "inechitabil" de finanţare, a declarat rectorul Marian Preda.

"Ca să fac o primă evaluare generală, în ciuda încercărilor noastre mai vechi sau recente de a sprijini proiectul prin implicarea specialiştilor în educaţie ai universităţii, prin consultări sau prin propuneri de îmbunătăţire a proiectelor de legi ale educaţiei, situaţia este foarte îngrijorătoare. Am fost ignoraţi, amânaţi, am tras semnale de alarmă publice cu privire la lipsa de dialog, iar când am ajuns la discuţii şi negocieri pe o listă minimală de modificări, pe care Consorţiul Universitaria le-a făcut, de altfel, publice, cele mai multe au fost respinse parţial sau total", a afirmat Preda, potrivit unui material publicat pe site-ul Universităţii Bucureşti.

În opinia sa, prima problemă "majoră" a proiectelor de lege este procesul în sine de elaborare, care este "profund greşit", "din birou, fără analize serioase", cu şi de către un grup "monocolor" de autori, care "nu include specialişti în domeniul educaţiei sau ai altor ştiinţe sociale", fără consultarea principalilor actori din sistem, cei care ar trebui să implementeze aceste legi, precum marile universităţi.

"Problema principală pentru Universitatea din Bucureşti este că proiectul de lege a învăţământului superior perpetuează un monopol asupra deciziilor şi resurselor deja stabilit de vreo două decenii şi menţinut cu foarte scurte perioade în care a fost uşor slăbit, dar niciodată eliminat. Este monopolul unui singur domeniu fundamental de studii, al unui singur oraş de provenienţă a decidenţilor şi aproape al unei singure universităţi din care vin aproape toţi cei care ocupă poziţii de vârf în învăţământul superior românesc. (...) De aceea, am cerut în discuţiile cu ministerul utilizarea costului real pe student ca bază de calcul în finanţare şi justificarea publică a formulei de calcul şi a fiecărui coeficient atât pentru finanţarea de bază (pe student), cât şi pentru finanţarea suplimentară. Nu am primit un răspuns favorabil", a explicat Marian Preda.

El şi-a manifestat speranţa ca proiectul de lege să fie "îmbunătăţit", precizând că vor fi trimise cu "bună-credinţă" propunerile la Ministerul Educaţiei, dar şi la Preşedinţie şi Parlament.

"Sper ca proiectul să fie discutat în Parlament şi vom promova acolo propunerile noastre. Oricum va ieşi legea, ea nu va fi veşnică. Dacă va fi armonizată cu interesele actorilor principali din sistem, va avea viaţă mai lungă. Dacă nu, vom căuta noi parteneri de dialog, mai deschişi la problemele şi soluţiile noastre. (...) Indiferent de situaţie, noi vom face tot ce putem pentru a ne apăra valorile şi principiile în care credem, pentru a forma noi generaţii de profesionişti şi buni cetăţeni", a transmis rectorul Universităţii Bucureşti.

Preda, care este preşedinte în exerciţiu al Consorţiului Universitaria, a participat la întâlnirile cu prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, privind prevederile proiectului de lege al învăţământului superior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.