Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rectorul unei universităţi de top din România îi desfiinţează pe parlamentari: Aţi uitat de NEAM

camera deputatilor, vot

Gestul parlamentarilor de a-şi acorda pensii speciale stârneşte reacţii dure şi din lumea academică. Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, le trimite aleşilor o scrisoare deschisă extrem de dură, în care le reproşează că se află într-un conflict de interese murdar, chiar dacă legal.

Vezi şi: Ponta şi Iohannis, chemaţi la o dezbatere electorală într-un loc simbolic

Marilen Pirtea este cel mai tânăr rector al unei universităţi din România. Potrivit unui zvon apărut după alegerea sa în funcţia de rector, Pirtea ar fi văr cu Vasile Blaga, însă profesorul universitar a negat acest lucru într-un interviu pentru stiripesurse.ro. În mai 2014, Pirtea a fost la un pas să candideze din partea PSD la alegerile parlamentare parţiale. În toamna anului 2014 s-a remarcat prin propunerea de a organiza o dezbatere electorală între Iohannis şi Ponta la UVT, iar în ultima perioadă acesta este un apropiat al PNL, participând inclusiv la evenimentul prin care s-a consfinţit finalizarea fuziunii PNL-PDL în Timiş.

Vezi şi: AUDIO - Rectorul care i-a invitat pe Ponta şi Iohannis la dezbatere: Nu sunt rudă cu Vasile Blaga

content-image

Textul scrisorii deschide:

"Vă place să vă numiți aleșii neamului, dar ați cam uitat de NEAM

Zilele trecute, țara a primit încă o dovadă că unele dintre cele mai mari nedreptăți se fac cu legea în brațe. La fel s-a întâmplat și când, dumneavoastră, aleșii neamului, v-ați rupt de ceea ce înseamnă principiul contributivității și ați hotărât să vă oferiți pensii mai mari chiar și cu 4600 de lei, echivalentul a 11 pensii minime.

Am asistat la unul dintre cele mai murdare conflicte de interese girat, din păcate, de legislație, acela ca un grup de oameni să-și voteze singuri suplimente la pensii din bani publici. Dacă nu vă îngrijorați de ceea ce vor spune cei aproape 400 de mii de români care trăiesc din pensia minimă, poate vă îngrijorați de viitorul copiilor noștri.

Nu supun dezbaterii legalitatea, dar lipsa de moralitate de care dă dovadă parlamentul nu este demnă de o societate sănătoasă. Nu, în contextul în care un asistent universitar are salariul de 1050 de lei, când sute de mii de angajați din învățământ trăiesc la limita sărăciei. Să nu mai vorbim despre medici și multe alte categorii sociale și profesionale. Dacă acum numai ei știu cum se descurcă, mă întreb ce vor face acești oameni la final de carieră, cine le va plăti lor pensia?

COPIII NOȘTRI, acei copii în care refuzați să investiți. Refuzul de a învesti în educație le încetinește dezvoltarea, le limitează capacitățile, astfel că nu faceți decât să propagați sărăcia de la o generație la alta. Presupun că este greu pentru o mână de 'aleși' să vadă acest risc, în confortul unor indemnizații de mii de lei.

Din punct de vedere macroeconomic, cea mai sănătoasă investiție pe care o putem face este în educație. Avem nevoie de specialiști ancorați în cerințele pieței, cu competențe pe ceea ce economia solicită și are nevoie. Este greu să vorbim despre echilibre macroeconomice când încă avem un sistem de învățământ încremenit într-un buget de asistență socială.

Ultimele analize economice arată că deficitul bugetului de pensii publice s-a ridicat la 3,56 miliarde de lei după primele două luni din 2015, cu peste 1 mld. Lei mai mare decât în primele două luni ale anului trecut. Discrepanțele între cei care cotizează la bugetul de pensii și numărul celor care ies din câmpul muncii se accentuează, iar una dintre cele mai sigure soluții pentru echilibrarea balanței este să se investească în educația tinerilor, astfel ca ei să devină mult mai productivi, salariile să crească, iar contribuția la pensii să fie cu atât mai consistentă.

Vă place să vă numiți aleșii neamului, dar ați cam uitat de NEAM. Dați tuturor șansa la pensii mai mari, investiți în educația copiilor!

Rectorul Universității de Vest din Timișoara

Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pârtea"

Vezi şi: Dezbateri aprinse in plen: Stimati tovarasi, e momentul sa ne luam Parlamentul inapoi

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.