DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Rectorul UVT face apel la liderii de sindicat: 'Surprinderea nu poate fi nici credibilă, nici onestă. Să arate că își doresc deblocarea acestei situații'

marilen pirtea

Rectorul Universitării de Vest din Timișoara, deputatul PNL Marilen Pirtea (consilier onorific al premierului Ciucă pe domeniul educației), face apel la liderii de sindicate din educație să arate că își doresc deblocarea situației și depășirea grevei, după adoptatea ordonanței de urgență prin care au fost majorate salariile angajaților din domeniu. Marilen Pirtea consideră că atitudinea liderilor de sindicat de a contesta ordonanța de urgență, pe motiv că nu ar include și viitoarea formulă de calcul a salariilor debutanților, nu poate fi una onestă, ținând cont de discuțiile anterioare adoptării.

„Din capul locului spun că sunt un susținator al profesorilor, din mijlocul cărora provin și militez pentru recâștigarea statutului lor social și financiar, care sunt esențiale pentru ca această meserie să atragă cei mai buni absolvenți de studii superioare, pentru un sistem educațional de calitate.

Situația actuală din educație e o prioritate atât pentru guvern, cât și pentru PNL, iar deblocarea acesteia este în interesul tuturor, în special al elevilor, care nu trebuie să deconteze efectele negative.

Guvernul și în mod special, Prim Ministrul, a arătat deschidere spre dialog și a răspuns prin măsuri concrete la revendicările profesorilor, exprimate de catre liderii de sindicat, dand dovadă de responsabilitate și realism, fară a aborda problema politicianist, evitând principiul "după mine potopul", în condițiile în care ar putea avea la îndemană și această abordare. Chiar de ieri, de la 1 iunie, salariile întregului personal din învățământ au crescut. 1000 lei brut/lună în plus pentru personalul didactic și didactic auxiliar și 400 de lei brut/lună în plus pentru personalul nedidactic.

Cu toate acestea, vedem în spatiul public că, începând de ieri, se propagă anumite afirmații care, din păcate, nu reprezintă realitatea. Liderii sindicali, pe care ii cunosc, respect si apreciez, au avut acces la Ordonanța de Urgență încă de miercuri, cu o zi înainte de a fi adoptată. Prin urmare, daca este așa, surprinderea manifestată privind conținutul OUG nu poate fi nici credibilă, nici onestă.

Referința că salariul mediu brut al debutantului sau asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut se regăsește negru pe alb în nota de fundamentare a OUG. Este de la sine înteles că în Ordonanța de Urgență nu ai cum să incluzi prevederi dintr-o lege viitoare.

Premierul Ciucă a dispus ca Ministerul Muncii să continue discuțiile cu sindicatele, de marți, și împreună să ajungă la o formă care să răspundă solicitărilor profesorilor. Legea salarizării unitare va intra în transparență publică până pe 15 iulie și toate angajamentele guvernului din aceste zile se vor regăsi acolo.

Situația din educație se poate debloca, astfel că am convingerea că se va realiza asta, daca cei interesați vor sta la masa discuțiilor cu deschidere, constanță și asumare de ambele părți. Guvernul condus de Premierul Nicolae Ciuca a reactionat rapid si proactiv, în limitele legii, deși știm cu toții că profesorii merită mai mult. Rămâne ca reprezentanții cadrelor didactice să arate că își doresc deblocarea acestei situații care trenează deja de prea multă vreme și care riscă să afecteze calendarul examenelor de final de an școlar și de admitere în urmatoarele cicluri de studii”, scrie Marilen Pirtea pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.