Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recuperarea medicală după AVC trebuie să înceapă încă din secția ATI

Spitalul Sfântul Sava
Spitalul Sfantul Sava

Accidentul Vascular Cerebral, prescurtat AVC, se produce atunci când un vas de sânge de la nivelul creierului se sparge, inundă cavitatea craniană, iar o parte a creierului nu mai este irigată. Neavând oxigen și substanțe nutritive, celulele nervoase mor, ele nemaiputându-se reface niciodată. Fără aceste celule nervoase viabile, responsabile de comenzi adresate organelor, creierul ”uită” ce știa să facă înainte de AVC. Pentru a limita cât mai mult posibil afectarea creierului, este nevoie de o intervenția chirurgicală urgentă, pentru a stopa sângerarea craniană, iar moartea celulelor nervoase să fie cât mai puțin extinsă.

După intervenția chirurgicală, deși pare greu de imaginat, pacientul trebuie să reînvețe să facă activități ce înainte de AVC veneau instinctiv: să vadă, să înghită, să respire.

Toate aceste activități se pot induce cu ajutor de specialitate, prin recuperare medicală, care trebuie să înceapă cât mai repede posibil după operație. Spre exemplu, dacă intervenția chirurgicală presupune cinci zile de internare la terapie intensivă, în această perioadă ar fi ideal să se înceapă și recuperarea. Dacă spitalul în care are loc intervenția chirurgicală nu dispune de specialiști și echipamente de recuperare medicală timpurie, atunci externarea trebuie făcută cât mai repede posibil, cu internare ulterioară, direct din secția ATI într-un spital specializat în recuperare medicală.

Kinetoterapia și fizioterapia aplicate de specialiști în regim de internare, astfel realizându-se proceduri complexe fără întreruperi și în mai multe ședințe zilnice, dozate în funcție de fiecare pacient în parte și de fiecare patologie, duc la o recuperare mai rapidă. După AVC însă, pretențiile de revenire la o viață independentă nu trebuie să fie foarte mari. Este nevoie de timp, de efort, de voință și de răbdare, atât din partea pacientului, cât și din partea familiei lui. De aceea, ar fi ideal ca internarea să se facă într-un spital care asigură inclusiv sprijin psihologic pacienților care au nevoie de recuperare medicală după AVC.

content-image

În ziua în care l-am preluat pe Victor, era foarte slăbit, nu putea să se miște mai deloc, doar cu ajutor la marginea patului. Avea câteva schițe la nivelul mâinii și la nivelul piciorului, dar cu dureri foarte mari. În timp, prin mișcare am readus toate lucrurile la normal.

Am început cu exerciții la pat, folosind Kinetecul de picior, Kinetecul de mână, posturări la marginea patului asistat, exerciții active, pasive, pasive-active și urmate de exercițiile la sală. Când a coborât la sală, totul a fost foarte greu. Am început cu bicicleta pasivă, urmată de cușca Rocher, eliminând gravitația și dându-ne mai multă posibilitate în axul mișcării, la nivelul piciorului și la nivelul mâinii.

Evoluția a fost tot timpul gradată, totul spre foarte bine, n-am avut momente în care am stagnat. De la săptămână la săptămână, de la lună la lună, starea lui s-a îmbunătățit considerabil. Când Victor a fost internat la noi de la Spitalul Elias, din spusele lui, doctorii îi dădeau foarte puține șanse de recuperare din cauza accidentului vascular, cum s-a produs, cu starea lui, având și o escară, dar printr-o minune și prin voința lui, am reușit ceea ce facem astăzi.

În momentul de față, Victor se poate deplasa singur cu bastonul, fără să fie asistat sau supravegheat de cineva, se poate îmbrăca. Poate folosi în anumite moduri și mâna paretică, să mănânce, să se ajute să se schimbe, să se încalțe, să-și facă un transfer, să se ducă la toaletă.

Încă lucrează la partea de logopedie pentru a-și îmbunătăți vocabularul și comunicarea. Noi aici la Sfântul Sava, indiferent de starea pacientului încercăm ca pacientul să plece independent și pe picioare. ” (v. videoclipul)

Spitalul Sfântul Sava de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative preia chiar și cazurile pe care spitalele le consideră fără nicio șansă. Are o secție cu 18 paturi de monitorizare permanentă a funcțiilor vitale, în regim de ATI, în care pot fi internați pacienți la 2-3 zile după intervenții chirurgicale, atunci când medicul chirurg le permite externarea. Fiind dotat cu echipamente inovative, Spitalul Sfântul Sava poate asigura recuperarea medicală timpurie, încă de la patul pacientului în ATI.

Tratamentul kineto și fizioterapeutic se realizează zilnic, fără întrerupere în zilele de weekend sau sărbători legale. Condițiile de internare sunt excelente, comparabile cu ale unui hotel de 4*, în camere sau saloane cu 2 sau 3 paturi, cu 3 mese pe zi.

Spitalul Sfântul Sava beneficiază de o ambulanță tip C, dotată cu echipamente de resuscitare și deservită de un echipaj medical specializat în medicina de urgență și, în curând, va deschide și o secție de terapie intensivă cu 18 paturi.

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

https://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.