DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Recurs în casaţie la ÎCCJ: Un fost baron PNL scapă de şase luni de închisoare

adevarul.ro
Ioan Bene Horea Uioreanu

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a achitat pentru o infracţiune şi le-a scăzut pedepsele definitive lui Horea Uioreanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, și omului de afaceri Ioan Bene la recursul în casație. Celor doi li s-a scăzut câte 6 luni din pedeapsă, informează clujust.ro.

ÎCCJ a admis recursurile în casație depuse de fostul președinte CJ Cluj, Horea Uioreanu, prin avocatul Radu Chiriță, și afaceristul Ioan Bene, care a ajuns să fie reprezentat de avocat din oficiu, fiind fugit în Italia. Pedepsele celor doi au scăzut de la 6 ani și 4 luni la 5 ani și 10 luni, respectiv de la 3 ani și 8 luni la 3 ani și 2 luni. Scăderea vine ca urmare a faptului că Uioreanu şi Bene au fost achitați de acuzațiile de complicitate la tentativă de spălare de bani, în cazul celui dintâi, și de tentativă la infracțiunea de spălare de bani, în cazul celui de-al doilea.

CITEȘTE ȘI: Îți crește păr în urechi? Este printre primele simptome ale unei boli grave

Soluția pronunțată de ÎCCJ:

I. Admite recursurile în casaţie formulate de inculpaţii Uioreanu Horea Dorin şi Bene Ioan împotriva deciziei penale nr. 170/A din 31 ianuarie 2018 a Curţii de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori, pronunţată în dosarul nr. 3627/117/2014. Casasează, în parte, numai în ceea ce-i priveşte pe inculpaţii Uioreanu Horea Dorin şi Bene Ioan, decizia penală mai sus-menționată și sentinţa penală nr. 173 din 12 mai 2016 pronunţată de Tribunalul Cluj şi, rejudecând:

1). Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 6 (şase) ani şi 4 (patru) luni închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de 4 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, aplicate prin decizia mai sus-menţionată inculpatului Uioreanu Horea Dorin, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor, după cum urmează:

– sporul de 2 ani şi 9 luni închisoare aplicat conform art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal; – 1 an şi 6 luni închisoare pentru tentativă la infracţiunea de complicitate la spălare de bani prev. de art. 32 rap. la art. 48 alin. 1 Cod penal rap. la art.29 alin. 1 lit. b din Legea nr. 656/2002;

– 3 (trei) ani şi 7 (şapte) luni închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de 4 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, aplicate pentru săv'rşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (7 acte materiale);

– 3 (trei) ani şi 3 (trei) luni închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor prev. de art.66 lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de 4 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, aplicate pentru săv'rşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (10 acte materiale);

CITEȘTE ȘI: Fructul care ţine medicul la distanţă: De ce este bine să îl consumi zilnic

– 3 (trei) ani închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de 3 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, aplicate pentru săv'rşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 (1 act material);

– 6 (şase) luni închisoare pentru săv'rşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, în forma participaţiei improprii prev. de art. 52 alin. 3 Cod penal.

Conform art.16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită inculpatul Uioreanu Horea Dorin pentru complicitate la tentativă la infracţiunea de spălare de bani prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 32 Cod penal rap. la art.29 alin. 1 lit. b din Legea nr. 656/2002.

În temeiul art. 38 alin.1 Cod penal, art. 39 alin. 1 lit. b şi art. 45 alin. 3 Cod penal, contopește pedepsele de: – 3 (trei) ani şi 7 (şapte) luni închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de 4 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, aplicate pentru săv'rşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (7 acte materiale); – 3 (trei) ani şi 3 (trei) luni închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor prev. de art.66 lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de 4 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, aplicate pentru săv'rşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (10 acte materiale); – 3 (trei) ani închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de 3 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, aplicate pentru săv'rşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 (1 act material); – 6 (şase) luni închisoare aplicată pentru săv'rşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, în forma participaţiei improprii prev. de art. 52 alin. 3 Cod penal, și dispune ca inculpatul Uioreanu Horea Dorin să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani şi 7 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, adică 2 ani şi 3 luni închisoare, inculpatul execut'nd în final pedeapsa rezultantă de 5 (cinci) ani şi 10 (zece) luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii, pe o perioadă de 4 ani, a exercitării drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

În temeiul art. 65 Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a şi b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

2). Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani şi 8 (opt) luni închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de 2 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, aplicată prin decizia mai sus-menţionată inculpatului Bene Ioan, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor, după cum urmează:

– sporul de 8 luni închisoare aplicat conform art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal; – 1 an şi 6 luni închisoare, aplicată pentru tentativă la infracţiunea de spălare de bani, prev. de art. 32 rap. la art.29 alin. 1 lit. b din Legea nr. 656/2002; – 3 (trei) ani închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de 2 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, aplicată pentru săv'rşirea infracţiunii de dare de mită, prev. de art. 290 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (7 acte materiale); – 6 (şase) luni închisoare aplicată pentru săv'rşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal în forma participaţiei improprii prev. de art. 52 alin. 3 Cod penal.

Conform art.16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită inculpatul Bene Ioan pentru tentativă la infracţiunea de spălare de bani, prev. de art. 32 rap. la art. 29 alin. 1 lit. b din Legea nr. 656/2002. În temeiul art. 38 alin. 1 Cod penal, art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal și art. 45 alin. 1 Cod penal, contopește pedepsele de: – 3 (trei) ani închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de 2 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, aplicată pentru săv'rşirea infracţiunii de dare de mită, prev. de art. 290 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (7 acte materiale); – 6 (şase) luni închisoare, aplicată pentru săv'rşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal în forma participaţiei improprii prev. de art. 52 alin. 3 Cod penal, și dispune ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, adică 2 luni închisoare, inculpatul execut'nd în final pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani şi 2 (două) luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării, pe o perioadă de 2 ani, a drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

În temeiul art. 65 Cod penal, interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a şi b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Menţine celelalte dispoziţii ale deciziei şi sentinţei mai sus-menţionate.

II. Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpatul Petran Ioan împotriva deciziei penale nr. 170/A din 31 ianuarie 2018 a Curţii de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori, pronunţată în dosarul nr. 3627/117/2014.

Cheltuielile judiciare determinate de solu?ionarea recursurilor în casa?ie formulate de inculpații Uioreanu Horea Dorin şi Bene Ioan răm'n în sarcina statului.

Obligă recurentul inculpat Petran Ioan la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru recurentul inculpat Bene Ioan, în sumă de 65 lei, răm'ne în sarcina statului și se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei.

Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 16 octombrie 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.