Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reducere impresionantă a poluării din China - Cum au reușit autiritățile de la Beijing

PRI.org
poluare china

China a înregistrat o reducere ''impresionantă'' a poluării atmosferice în ceea ce priveşte anumiţi poluanţi, însă nivelul de ozon constituie o nouă provocare, conform unui studiu publicat joi şi citat de AFP potrivit Agerpres

Nivelul mediu al cantităţii de particule foarte fine PM 2,5 (dăunătoare deoarece pătrund adânc în plămâni) a scăzut cu 27 de procente între anii 2015 şi 2019, potrivit Centrului de Cercetare în domeniul Energiei şi Aerului Curat (CREA), cu sediul în Finlanda.

Tendinţa este şi mai accentuată în ceea ce priveşte dioxidul de sulf, iritant pentru căile aeriene, al cărui nivel mediu s-a redus cu 55 de procente în aceeaşi perioadă, un ''progres foarte impresionant'', notează CREA.

Însă, tabloul nu este complet idilic, notează AFP, deoarece nivelul ozonului a crescut cu 11 procente între anii 2015 şi 2019, conform studiului. Acest gaz poate antrena crize astmatice şi poate afecta funcţiile cerebrale.

Citește și: Radu Tudor intră în ei: `Nu trebuie să aşteptăm`!

În ceea ce priveşte dioxidul de azot, un alt poluant atmosferic, acesta face parte din ''noile frontiere ale războiului purtat de China împotriva poluării'', precizează CREA.

Progresele au fost obţinute în principal prin măsuri luate la ''capătul lanţului'', prin filtrarea poluanţilor înainte ca aceştia să pătrundă în atmosferă, subliniază Lauri Myllyvirta, analist la CREA şi autor al studiului.

În ultimii ani, ''majoritatea centralelor electrice pe cărbune au fost modernizate pentru a fi conforme cu noile standarde de emisii. În prezent, accentul este pus pe implementarea unor modernizări similare în industria siderurgică'', a explicat Myllyvirta pentru AFP.

Însă, ''după ce aceste îmbunătăţiri vor fi finalizate, în cazul în care consumul de cărbune va continua să crească va fi din ce în ce mai dificil de îmbunătăţit calitatea aerului'', a subliniat el.

Ozonul şi dioxidul de azot sunt ''mai dificil de controlat prin filtre'', notează raportul, potrivit căruia expunerea la aceste două gaze se află la originea a sute de mii de decese premature în China, în fiecare an.

În septembrie, AirVisual, ramura de cercetare a companiei elveţiene IQAir specializată în purificatoare de aer, a indicat că Beijingul ar putea părăsi clasamentul celor 200 de oraşe cele mai poluate din lume în 2019.

Nivelurile de particule PM 2,5 din capitala chineză sunt totuşi, în medie, de patru ori mai ridicate faţă de nivelurile recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), notează AFP

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.