Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se încearcă refacerea URSS: acțiunea a fost demarată în Republica Moldova

URSS

Mişcarea de eliberare naţională (MEN), o organizaţie de extremă-dreaptă din Rusia, care are filiale în toate ţările fostei Uniuni Sovietice, inclusiv în Republica Moldova, a lansat în weekend, în Găgăuzia, o campanie de colectare de semnături pentru a recunoaşte drept ilegală destrămarea URSS şi refacerea graniţelor fostei Uniuni Sovietice în conformitate cu rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial, relatează marţi portalul Agora.md.

Cinci membri ai organizaţiei au montat un cort în piaţa centrală din Comrat, au împărţit pliante şi au îndemnat trecătorii să semneze o petiţie pentru a recunoaşte Rusia drept stat succesor al URSS, care este în drept să atenteze la frontierele fostelor republici sovietice.

Reprezentanţii MEN au îndemnat oamenii din Găgăuzia să aprobe că Uniunea Sovietică a fost "distrusă ilegal" şi să-şi dea acordul pentru restabilirea graniţelor URSS, informează Agerpres.

Totodată, aceştia au abordat trecătorii şi le-au spus că 'R. Moldova este o colonie a SUA' şi că vor supune petiţia atenţiei justiţiei din Federaţia Rusă - 'succesoarea URSS' - pentru a "da un ultimatum SUA să elibereze teritoriul URSS cât mai curând de prezenţa ilegală a Statelor Unite şi NATO", potrivit nokta.md.

Codul penal al Republicii Moldova prevede că astfel de acţiuni intră sub incidenţa articolului privind trădarea de patrie, adică fapta săvârşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unei ţări străine, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea de activităţi duşmănoase împotriva Republicii Moldova, notează Agora.md.

La solicitarea portalului citat, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie din Găgăuzia, Tucan Snejana, a declarat că nu deţine informaţii cu privire la acest subiect şi i-a îndemnat pe jurnaliştii moldoveni să revină cu un apel telefonic. Reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova nu au răspuns la telefon, conform Agora.md.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.