Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendum în Macedonia: Premierul Zoran Zaev cere Parlamentului să confirme votul în favoarea acordului cu Grecia

Balkan Insight
Zoran Zaev

"Peste 90%" din voturile exprimate duminică au fost în favoarea acordului cu Grecia vizând schimbarea numelui Macedoniei, iar Parlamentul trebuie "să confirme voinţa majorităţii", a declarat pentru AFP premierul Zoran Zaev.

Marcat de un puternic absenteism, acest referendum este consultativ şi trebuie să fie validat de votul a două treimi din deputaţi.

O majoritate de care însă nu dispun social-democratul şi aliaţii săi din partidele albaneze. În acest caz, el trebuie să beneficieze de sprijinul a peste zece deputaţi ai opoziţiei de dreapta (VMRO-DPMNE).

"Peste 90% din voturi sunt pentru da, deci este rândul Parlamentului să confirme voinţa majorităţii", a declarat Zoran Zaev.

După numărarea a 80% din buletinele de vot, "da" a obţinut 91,2% din sufragii, iar "nu" 5,86%.

Potrivit ultimelor rezultate anunţate oficial şi unei numărători efectuate cu o jumătate de oră înainte de închiderea secţiilor de votare, aproximativ două treimi dintre alegători nu s-au prezentat la urne, un absenteism puternic de care intenţionează să se folosească opoziţia.

Preşedintele VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski i-a dat un răspuns negativ premierului Zoran Zaev: "Guvernul şi-a pierdut legitimitatea". "Am avut un referendum care este un eşec profund", a spus el într-o conferinţă de presă, adăugând că partidul său "va respecta voinţa poporului".

La putere până în 2017, VMRO-DPMNE a apărut divizat în timpul campaniei. Hristijan Mickoski nu a votat, dar mai mulţi deputaţi au luat parte la referendum, printre care vicepreşedintele partidului Mitko Jancev.

Zoran Zaev a avertizat că, dacă nu va reuşi să obţină majoritatea necesară în Parlament, va convoca alegeri anticipate, la doi ani după precedentele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.