Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Speriați de avansul trupelor ucrainene, separatiștii ruși vor să grăbească alipirea la Rusia

donetk lugansk rusia ucraina rusia

Parlamentul autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LPR), din estul Ucrainei, a făcut apel la liderul entității separatiste din Donbas Leonid Pasechnik și la Consiliul Popular cu inițiativa de a organiza imediat un referendum pentru aderarea la Rusia, relatează agenția de presă RIA Novosti și  publicația ucraineană Pravda.

Potrivit agenției de presă a Kremlinului și șeful adjunct al administrației regiunii Herson, Kirill Stremousov, ar fi vorbit ulterior despre solicitări similare din partea localnicilor.

Potrivit lor „provocările de la Kiev au întărit voința și credința” populației, și au „încredere că locuitorii LPR vor susține pe deplin inițiativa referendumului”.

Potrivit șefului Camerei Publice, Alexei Karyakin, populația republicii consideră că plebiscitul va ajuta la găsirea stabilității.

"Oamenii au aceeași întrebare: când va avea loc referendumul? Oamenilor le este frică de ceea ce se întâmplă, de aceste bombardamente și, în consecință, oamenii cred că stabilitatea va veni după referendum", a spus Alexei Karyakin, șeful așa-numitului "parlament al LPR", la postul de televiziune Rossiya 24.

Karyakin și-a exprimat, de asemenea, speranța că va urma un răspuns din partea șefului autoproclamatei LPR, Leonid Pasechnik, în viitorul apropiat. În același timp, Karyakin a explicat că referendumul „nu este o chestiune de o zi”, așa că este prematur să se vorbească despre data desfășurării acestuia.

La rândul său, Kirill Stremousov, care se prezintă drept „şef-adjunct al administraţiei militare şi civile” din regiunea Herson, a spus că și el a primit apeluri similare din partea localnicilor.

„Oamenii vor încredere că nu vor fi lăsați... Vorbim despre garanții că vom deveni subiect al Federației Ruse”, a spus el, potrivit agențiri ruse.

El a menționat că „referendumul nu este punctul final, oamenii vor să fie siguri că nu vor fi lăsați, nu vor fi abandonați și cer legalizarea acestei probleme”.

Pe 21 februarie,  înainte de izbucnirea invaziei în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele, prin care a admis suveranitatea separatiștilor proruși din estul Ucrainei asupra întregului teritoriu al regiunilor Donețk și Lugansk.  Mai târziu, administraţiile ruse instalate în regiunile Herson și Zaporojie au vorbit despre planuri similare.

Andrei Turchak, membru al Consiliului Federaţiei Ruse şi al partidului de guvernare, Rusia Unită, a declarat pentru RIA Novosti că teritoriile RPL și RPD, precum și regiunea Herson, vor deveni parte a Rusiei. Același lucru este valabil și pentru regiunea Zaporojie, unde potrivit lui „ar trebui organizat un referendum de îndată ce situația o va permite”.

De altfel, liderul de la Kremlin și consilierii săi contează pe organizarea referendumurilor de anexare a teritoriilor cucerite până la sfârșitul toamnei, relata recent site-ul rusesc RBC.

Consilierii președintelui rus spuneau că, în funcție de situația militară, referendumurile s-ar putea desfășura „în viitorul apropiat sau îndepărtat”, luna septembrie era considerată ca o țintă apropiată pentru referendumuri, în vreme ce luna noiembrie era percepută ca un obiectiv îndepărtat.

Sursele menționate de ziariștii ruși spun însă că scenariul potrivit căruia referendumurile vor fi desfășurate în luna septembrie nu va fi aplicat cel mai probabil, deoarece armata rusă nu a reușit să cucerească întreaga regiune Donețk.

Ziariștii de investigație de la Meduza scriau în luna august, menționând două surse de la Kremlin, că administrația prezidențială a lui Vladimir Putin este nehotărâtă cu privire la momentul anexării teritoriilor ucrainene care se află sub controlul armatei sale.

Amânarea anexării ar însemna că armata rusă ar putea cuceri mai multe teritorii ucrainene, conducerea de la Moscova socotind necesară preluarea controlului asupra întregului teritoriu al regiunii Donețk.

În ciuda declarațiilor de propagandă despre „preluarea controlului asupra întregului teritoriu al regiunii Lugansk”, rușii nu au reușit acest lucru după mai bine de jumătate de an de război.  La începutul lunii septembrie, armata ucraineană a lansat o contraofensivă, notează publicația ucraineană.

Încă din 12 septembrie, Administrația Regională de Stat Lugansk a dat asigurări că există deja așezări eliberate în această regiune, iar pe 19 septembrie, se știa deja că armata ucraineană a recucerit satul Belogorovka de la forțele ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.