Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendumul din Bolivia a picat: Preşedintele anunţă capitularea

www.operationworld.org
bolivia

Preşedintele Boliviei, Evo Morales, şi-a recunoscut miercuri eşecul la referendumul prin care a încercat să obţină posibilitatea de a candidat pentru un al patrulea mandat în anul 2020, transmite AFP.

'Respectăm rezultatele, face parte din democraţie', a declarat Morales în timpul unei conferinţe de presă. Dar liderul socialist a ţinut să adauge că a 'pierdut o bătălie, nu şi războiul', iar 'lupta continuă'. El a susţinut în acest context că partidul său, Mişcarea către Socialism (MAS), încă beneficiază de un sprijin majoritar în rândul populaţiei.

După numărarea a 99,72% din voturi, se confirmă verdictul urnelor anunţat după rezultatele preliminare, 51,3% dintre participanţii la scrutin votând 'nu', adică au refuzat modificarea Constituţiei în sensul limitări numărului mandatelor prezidenţiale la patru, în loc de trei câte sunt permise în prezent. Înaintea referendumului, Evo Morales, în vârstă de 56 de ani, s-a arătat împăcat cu sine însuşi în faţa unui eventual eşec. 'Sunt pregătit. Cu un asemenea bilanţ (la conducerea Boliviei), mă voi întoarce fericit şi liniştit acasă. Mi-ar plăcea să fiu antrenor de sport', a afirmat el într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais. Cioban de lame în tinereţe, Morales este preşedinte din anul 2006, iar dacă verdictul referendumului i-ar fi fost pozitiv şi ar fi câştigat şi alegerile din anul 2020, ar fi putut rămâne în fruntea statului până în anul 2025. Dar suspiciunile privind unele fapte de corupţie par să fi influenţat decisiv rezultatul scrutinului. Morales este bănuit mai ales de favorizarea fostei sale amante, Gabriela Zapata (în vârstă de 28 de ani), directoare a unei companii chineze care a semnat cu guvernul bolivian contracte în valoare de 576 de milioane de dolari, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.