Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reforma pensiilor speciale blocată în Parlament. Legea ținută la sertar

Inquam Photos / Octav Ganea
pensii speciale

Reforma pensiilor speciale blocată în Parlament. Legea ținută la sertar

Mai mult de o lună a trecut de când proiectul de lege privind pensiile speciale a trecut de Senat, iar la Camera Deputaților inițiativa legislativă nu figurează pe ordinea de zi a dezbaterulor din comisii nici săptămâna aceasta.

Coaliția nu pare să aibă niciun gând să tranșeze problematica pensiilor speciale, în condițiile în care proiectul de lege a trecut de Senat pe 29 martie, iar acum, deja ajunși la început de mai, la comisiile de specialitate din Camera Deputaților nu are loc nicio dezbatere aprofundată pe tema inițiativei.

Nici săptămână aceasta la comisiile din Cameră nu figurează abordarea proiectului de lege, măcar în primă lectură, pe tema reformei pensiilor speciale. Nici la comisia avizatoare, Comisia buget-finanțe, nici la cele raportoare - Comisia de muncă, Comisia de apărare și Comisia juridică, proiectul de lege nu este trecut pe ordinea de zi.

Potrivit unor surse politice Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi, încă așteaptă noi evaluări de la Banca Mondială, apoi va veni în Coaliție să prezinte soluțiile pentru forma finală a proiectului lege. Guvernanții și majoritatea parlamentară trebuie să găsească o soluție prin care să reducă cuantumul pensiilor pentru cei care primesc venituri în baza unor legi speciale, printr-o formulă de calcul apropiată de cea a pensiilor pe bază de contributivitate. În forma trecută de Senat, în continuare magistrații se bucură de o formulă de calcul de 80% din indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporuri, în timp ce celelalte categorii se bucură de un procent de 65%.

Ce spunea PNRR-ul

În condițiile în care Guvernul ar fi respectat la virgulă calendarul PNRR,  la 31 decembrie 2022 reforma pensiilor speciale ar fi trebuit să fie gata. Reforma pensiilor speciale face parte din cererea de plată numărul trei, care ar urma să fie trimisă în luna iunie sau iulie. În prezent, România nu a terminat nici discuțiile pentru tranșa a doua, deși au trecut patru luni și jumătate de când a fost depusă cererea de plată numărul 2.

Pe lângă legea pensiilor speciale, din tranșa a treia fac parte și proiectele de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, care sunt pe masa judecătorilor de la Curtea Constituțională. Termenul pentru acestea este data de 17 mai. În cazul declarării proiectelor ca neconstituționale, Puterea trebuie să se miște foarte repede cu modificările. Sesizările la CCR au fost depuse de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Coaliția trebuie să pregătească într-un timp cât mai rapid și alte două legi. Una este cea a pensiilor publice, unde nici măcar nu a fost agreat proiectul final la nivel politic, între partidele Puterii, pentru a putea fi ulterior pus în circuitul interministerial pentru avizare. Apoi, proiectul trebuie să ajungă pe masa Parlamentului. Legea pensiilor publice avea ca termen-limită 31 martie.

Un alt proiect unde nici măcar nu au început discuțiile este cel legat de salarizarea sectorului bugetar, unde termenul-limită, conform PNRR, ar fi 30 iunie. Însă și aici, semnalul a fost dat de ministrul Marius Budăi care a spus că e timp cu această lege până la trimiterea cererii de plată numărul patru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.