Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regatul Unit denunţă o nouă condamnare, la un an de închisoare, a britanico-iranienei Nazanin Zaghari-Ratcliffe

shutterstock.com
condamnare justitie ciocanel

Regatul Unit denunţă puternic, luni, o nouă condamnare la un an de închisoare a justiţiei iraniene a iraniano-britanicei Nazanin Zaghari-Ratcliffe, aflată pe mâna justiţiei Republicii islamice din 2016, relatează AFP.

”Cred că nu este deloc normal ca Nazanin să fie conamnată la o pedeapsă suplimentară cu închisoarea”, denunţă premierul britanic Boris Johnson, care dă asigurări că Londra intenţionează să ”muncească foarte dur” pentru a obţine eliberarea acesteia, potrivit news.ro.

Şefa unui proiect al Fundaţiei Thomson Reuters, aripa filantropică a agenţiei de presă cu acelaşi nume, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, în vârstă de 42 de ani, a fost arestată în 2016, la Teheran, unde îşi vizita familia.

Acuzată de faptul că a complotat să răstoarne regimul Republicii islamice, acuzaţii pe care le respinge categoric, ea a fost condamnată la cinciani de închisoare.

Ea şi-a ispăşit pedeapsa, în arest la domiciliu, la 7 martie.

Ea a fost judecată, ulterior, cu privire la ”propagandă împotriva sistemului (politic al Republicii islamice), din cauză că a participat la o manifestaţie în faţa (sediului) Ambasadei Iranului la Londra în 2009”, anunţă avocatul său.

Presa britanică şi filiala britanică a Amnesty International spun că ea a fost condamnată la un an de închisoare cu executare şi la interzicerea de a părăsi teritoriul iranian timp de un an.

Soţul său, Richard Ratcliffe, a confirmat pedeapsa, la BBC, şi a denunţat ”în mod clar o tactică de negociere”, în toiul unor negocieri în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în disarul nuclear iranian.

”Este o hotărâre complet inumană şinejustificată”, a denunţat într-un comunicat şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab, care îndeamnă la eliberarea ”imediată” a acesteia.

Acest dosar alimentează tensiuni între Londra şi Teheran.

Richard Ratcliffe a apreciat în trecut că soţia sa este ”ostatica” unui joc politic pe tema unei vechi datorii contractate de Regatul Unit, atunci când şahul Iranului a cumpărat tancuri în valoare de 400 de milioane de lire sterline (467 de milioane de euro).

Londra a refuzat să livreze tancurile ulterior, după ce şahul a fost înlăturat de la putere, în 1979, şi a păstrat banii.

”Libertatea lui Nazanin este folosită drept monedă de schimb”, a denunţat luni deputata laburistă Lisa Nandy.

”RELE TRATAMENTE”

ONG-ul britanic Redress aprecia într-un raport, la jumjătatea lui martie, că Zaghari-Ratcliffe suferă de stres posttraumatic grav în urma unor ”rele tratamente” şi îndemna Londra să o recunoască drept ”victimă a torturii”,

Autorităţile iraniene au respins mereu că ar fi maltratat-o.

Teheranul, care nu recunoaşte dubla naţionalitate, a refuzat Regatului Unit orice acces consular la Zaghari-Ratcliffe în timp ce aceasta se afla la închisoare şi a respins apeluri ale Londrei la eliberarea acesteia drept un amestec în afaceri interne iraniene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.