Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele Abdullah al Iordaniei intervine între Israel și Hamas: negocieri cu țările Occidentale / Soluția a fost deja anunțată

AFP
Regele Iordaniei Abdullah

Regele Abdullah al Iordaniei intervine între Israel și Hamas: negocieri cu țările Occidentale / Soluția a fost deja anunțată

Regele Abdullah al Iordaniei a declarat miercuri că nu este posibilă pace în Orientul Mijlociu fără apariția unui stat palestinian independent alături de Israel.

Cele mai recente violențe – care au izbucnit atunci când militanții Hamas au atacat Israelul în weekend – au arătat că regiunea nu s-ar bucura de „stabilitate, securitate sau pace” fără un stat palestinian suveran pe terenul pe care Israelul l-a luat în războiul arabo-israelian din 1967, a spus el. .

O soluție în două state este singura opțiune, a spus monarhul deputaților într-un discurs la deschiderea unei noi sesiuni parlamentare.

„Regiunea noastră nu va fi niciodată sigură sau stabilă fără a obține o pace justă și cuprinzătoare pe baza soluției cu două state”, a spus monarhul, relateză Arab News.

O soluție cu două state a fost de mult piatra de temelie a eforturilor internaționale de stabilire a păcii, dar procesul a murit de ani de zile și posibilitatea ca acesta să se întâmple a scăzut chiar înainte de reînnoirea vărsării de sânge, a mai spus acesta.

A început negocierile

Regele Abdullah a fost angajat de la începutul celui mai recent conflict într-o serie de eforturi diplomatice, liderii occidentali și regionali cerând acțiuni rapide pentru a detensiona situația, spun oficialii.

Oficialii au spus că monarhul, pe care l-a sunat președintele american Joe Biden, își va exprima îngrijorările regatului secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, când va ajunge la Amman.

Blinken plănuiește mai întâi să viziteze Israelul, unde se îndrepta mai târziu miercuri.

Vezi și: Regele Abdullah al Iordaniei: Pace în Orientul Mijlociu doar cu soluția a două state

Cu un procent mare din populația Iordaniei formată din palestinieni, iar Iordania împărțind o graniță cu Cisiordania, despre care palestinienii speră să facă parte din propriul lor stat împreună cu Ierusalimul de Est și Gaza, poziția sa este sensibilă.

„Un stat palestinian independent și suveran ar trebui să fie pe 4 iunie 1967, cu Ierusalimul de Est ca capitală, și astfel încât ciclurile de ucidere, ale căror victime finale sunt civili nevinovați, să se termine”, a spus regele Abdullah.

Context

Amman a pierdut Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, în fața Israelului în timpul războiului din 1967. Tratatul de pace al Iordaniei cu Israelul este larg nepopular în rândul mulți cetățeni care văd normalizarea ca pe o vânzare a drepturilor lor palestinilor.

Revărsarea de furie împotriva Israelului a alimentat, de asemenea, un mare miting, marți, în centrul orașului Amman, unde câteva mii de protestatari - unii spun că e vorba de zeci (video mai jos) au scandat sloganuri în sprijinul Hamas și au cerut guvernului să închidă ambasada Israelului din Amman și să anuleze tratatul de pace.

Ambasada Israelului, unde protestatarii se adună zilnic, a fost mult timp un punct de foc al protestelor anti-Israel în perioadele de tulburări din teritoriile palestiniene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.