Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele Charles al III-lea susţine cercetările asupra legăturilor dintre monarhia britanică și comerțul cu sclavi

metro.co.uk
Charles

Regele Charles al III-lea şi-a exprimat pentru prima dată sprijinul faţă de cercetările ce examinează legăturile istorice dintre monarhia britanică şi comerţul transatlantic cu sclavi, informează joi DPA.

Biroul de presă de la Palatul Buckingham a anunţat că prinţul Charles tratează această chestiune "cu o profundă seriozitate" şi că familia regală va ajuta acest proiect academic oferind acces la Colecţiile Regale şi la Arhivele Regale.

Studiul independent, teza de doctorat a istoricului Camilla de Koning de la Universitatea Manchester, este co-sponsorizat de Historic Royal Palaces (HRP), care administrează mai multe situri, potrivit Agerpres.

Cercetarea va examina implicarea monarhiei în comerţul cu sclavi şi angajamentul ei în raport cu imperiul britanic, urmând să fie finalizată în 2026.

Comunicatul de presă a fost publicat ca reacţie a unui articol apărut în cotidianul The Guardian, care a prezentat un document nemaivăzut până în prezent, ce prezintă transferul din 1689 al unor acţiuni în valoare de 1.000 de lire sterline din portofoliul Royal African Company, care făcea comerţ cu sclavi, către regele William al III-lea, de la Edward Colston, un comerciant de sclavi şi guvernator adjunct al acelei companii.

O purtătoare de cuvânt a regelui Charles al III-lea a declarat că suveranul şi-a continuat angajamentul de a înţelege mai bine impactul sclaviei, "cu vigoare şi determinare", după ce a urcat pe tronul Regatului Unit.

La întrunirea şefilor de guverne din Commonwealth de anul trecut, Charles a susţinut un discurs în cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului. "Pentru a debloca puterea viitorului nostru comun, trebuie să recunoaştem şi greşelile care ne-au modelat trecutul", a declarat, atunci, Charles.

El a mai spus că parcurge în prezent o adevărată călătorie personală de descoperire şi că va continua să îşi "aprofundeze cunoştinţele despre impactului durabil al sclaviei", adăugând că originile Commonwealth-ului sunt "profund ancorate în cea mai dureroasă perioadă din istoria Marii Britanii".

Charles, pe atunci moştenitorul tronului britanic, nu a prezentat însă scuze oficiale pentru implicarea familiei regale în transportul şi comerţul cu sclavi.

Timp de secole, monarhi succesivi şi alţi membri ai familiei regale au participat la acest comerţ, fie sprijinindu-l, fie facilitându-i activităţile sau obţinând bani de pe urma lui.

"Aceasta este o chestiune pe care Majestatea Sa o tratează cu o profundă seriozitate", a precizat joi un purtător de cuvânt de la Palatul Buckingham.

"Historic Royal Palaces este partener al unui proiect independent de cercetare, care a început în luna octombrie a anului trecut şi care explorează, printre alte teme, legăturile dintre monarhia britanică şi comerţul transatlantic cu sclavi de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi din secolul al XVIII-lea", a adăugat el.

"În cadrul proiectului, Casa Regală sprijină această cercetare oferind acces la Royal Collection şi Royal Archives. Ţinând cont de complexităţile asociate acestor chestiuni, este important ca ele să fie analizate cât mai detaliat posibil. Ne aşteptăm ca studiul să fie finalizat în septembrie 2026", a precizat acelaşi purtător de cuvânt.

Studiul istoricului Camilla de Koning apare pe site-ul Universităţii Manchester cu titlul "Royal Enterprise: Reconsidering the Crown's Engagement in Britain's Emerging Empire, 1660-1775".

Lucrările ei anterioare includ şi o cercetare - realizată în timp ce studia la Universitatea Leiden - despre implicarea monarhiei olandeze în comerţul cu sclavi.

Regele Charles al III-lea va fi încoronat oficial în cadrul unei ceremonii fastuoase, care va avea loc la Westminster Abbey din Londra, pe 6 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.