Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele Juan Carlos al Spaniei, din nou în mijlocul unui scandal: este bănuit că ar fi ascuns comisioane ilegale prin tranzacţii cu acţiuni

El País
Juan Carlos I

Fostul rege spaniol Juan Carlos a ascuns în două bănci elveţiene milioane de euro obţinute în urma unor tranzacţii cu acţiuni, prin conturi ale Fundaţiei Zagatka, societatea pe care ar fi folosit-o pentru a disimula primirea unor comisioane ilegale, scrie marţi cotidianul El Confidencial, citat de agenţia EFE.

Această publicaţie semnalează că timp de circa două decenii regele Juan Carlos a fost acţionar la mai multe societăţi, printre care se numără BBVA, Santander, Iberdrola, ACS, Ence, Abertis, Endesa, Acciona şi Repsol, iar titularul declarat al acestor investiţii era fundaţia Zagatka condusă de vărul său, Alvaro de Orleans, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Consilierul lui Ludovic Orban, fost șef ANAF, spulberă USR-ul: ‘Bă, frate, noaptea minții! Cum, băh, neterminaților?’ .

Conform documentelor la care a avut acces El Confidencial, conturile acestei fundaţii deschise la băncile Credit Suisse şi Lombard Odier au înregistrat mişcări pentru achiziţii de acţiuni în valoare de milioane de euro cu bani obţinuţi din comisioane ilegale de intermediere. Fundaţia investea astfel automat aceste comisioane prin bursă şi diferite produse financiare.

Apoi, când erau vândute acţiunile, banii încasaţi erau aparent folosiţi de regele Juan Carlos pentru a plăti zboruri private, sejururi la hotel sau pur şi simplu pentru a-şi creşte disponibilul financiar.

În anul 2015, 44% din patrimoniul fundaţiei era reprezentat de participaţii la alte companii în valoare de 13,1 milioane de euro. În august 2018, procentul acţiunilor deţinute la alte societăţi urcase la 59% din activele fundaţiei Zagatka, dar valoarea acestor acţiuni a scăzut la 7,8 milioane de euro.

Fundaţia a intrat astfel şi în acţionariatul unor fonduri internaţionale de investiţii şi în cel al unor societăţi din domenii şi ţări diferite, precum Eon, Alstom, Henkel, Carlsberg, Carrefour, Telecom, Sanofi, Bayer, Allianz, Veolia, Total, BHP Billition, Swiss Re etc.

Citește și: Ana Birchall răstoarnă povestea renunțării la pensia specială, prin demisie: ‘Rog share, să se știe adevărul!’

Regele Juan Carlos I, care în iunie 2014 a abdicat în favoarea fiului său Felipe al VI-lea, se confruntă în ultima vreme cu o deteriorare a reputaţiei sale în urma unor dezvăluiri în cascadă despre afaceri obscure şi fapte de corupţie.

Justiţia spaniolă îl cercetează în prezent în trei dosare, în principal pentru spălare de bani, unul fiind legat de alimentarea unui cont din Elveţia cu sume încasate drept comision din partea Arabiei Saudite asociat unui contract pentru realizarea de un consorţiu spaniol a unei linii de tren de mare viteză între Mecca şi Medina.

În urma scandalului declanşat de dezvăluirile fostei sale amante Corinnei zu Sayn-Wittgenstein privind acel comision saudit, în valoare de 100 de milioane de dolari, ce a condus la anchete penale în Elveţia şi Spania, fostul suveran a părăsit Spania pe 3 august pentru a se stabili în Emiratele Arabe Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.