Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele populaţiei maori vrea ca balenele să aibă aceleaşi drepturi ca şi oamenii: Explicația e genială

CNN.com
balenă

Regele populaţiei maori din Noua Zeelandă - o ţară care a recunoscut un fluviu ca fiind o entitate vie - a cerut joi ca balenele să beneficieze de drepturi juridice asemănătoare celor deţinute de către oameni, pentru a proteja aceste specii marine vulnerabile, informează AFP.

Regele Kiingi Tuheitia Pootatau te Wherowhero al VII-lea a lansat un apel pentru ca acestor vieţuitoare să le fie recunoscut dreptul de a trăi într-un mediu sănătos, astfel încât populaţiile lor să poată fi restabilite.

"Cântul strămoşilor noştri a slăbit în intensitate şi habitatul lor este ameninţat, acesta este motivul pentru care noi trebuie să acţionăm acum", a declarat regele Tuheitia într-un comunicat.

În 2017, Noua Zeelandă a acordat o personalitate juridică muntelui Taranaki şi fluviului Whanganui, considerate de populaţia maori ca fiind strămoşii lor şi care deţin pentru aceşti oameni o importanţă spirituală deosebită.

De atunci, acel statut a fost invocat pentru a încetini sau a anula mai multe proiecte de dezvoltare şi pentru a le impune promotorilor lor o procedură de consultare cu populaţiile locale.

Maori, un popor indigen polinezian, reprezintă 17% din populaţia totală a Noii Zeelande, adică aproximativ 900.000 de persoane.

Rara intervenţie a regelui Tuheitia, semnată şi de liderul tribal al Insulelor Cook, Travel Tou Ariki, solicită, de asemenea, ca ştiinţa să ţină mai mult cont de cunoştinţele popoarelor indigene, în vederea unei "abordări mai holistice" în ceea ce priveşte protecţia balenelor.

"Nu mai putem să închidem ochii", a declarat liderul tribal Travel Tou Ariki. "Balenele joacă un rol vital pentru sănătatea întregului nostru ecosistem oceanic. Declinul lor perturbă echilibrul delicat care susţine întreaga viaţă în Te Moana (mare - n.red.)", a adăugat el.

"Trebuie să acţionăm cu maximă urgenţă pentru a proteja aceste creaturi magnifice înainte de a fi prea târziu", a insistat el.

Şase dintre cele 13 specii de balene de pe Terra sunt clasificate ca fiind "pe cale de dispariţie" sau vulnerabile, potrivit ONG-ului de mediu WWF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.