Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele Salman al Arabiei Saudite cere Iranului să renunţe la ideologia sa expansionistă

News1 English
Regele Salman

Regele Salman al Arabiei Saudite i-a cerut miercuri Iranului, marele rival regional al Riadului, să renunţe la "ideologia sa expansionistă şi distrugătoare", informează AFP potrivit Agepres

"Sperăm că regimul iranian va alege calea raţiunii şi va realiza că singurul mijloc de a inversa poziţia internaţională, care îi respinge practicile, este abandonarea ideologiei sale expansioniste şi distrugătoare ce dăunează propriului popor", a spus Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Arabia Saudită, marele aliat al SUA, şi Iranul, inamicul Washingtonului, au relaţii foarte tensionate, care au alimentat în ultimele luni temeri privind o escaladare a crizei în Golf.

La 14 septembrie, un atac cu dronă revendicat de rebelii yemeniţi susţinuţi de Iran a vizat două instalaţii majore ale gigantului petrolier Aramco, reducând temporar la jumătate producţia de petrol a Arabiei Saudite. Saudiţii şi americanii au acuzat Teheranul că s-ar fi aflat în spatele acestui atac, însă acesta a dezminţit.

"Regatul Saudit nu caută război", a dat asigurări regele Salman într-un discurs în faţa Consiliului Shoura (Parlamentul), potrivit unei postări pe Twitter a Ministerului de Externe saudit. Cu toate acestea, el "este gata să apere cu cea mai mare fermitate poporul său împotriva oricărei agresiuni", a atenţionat el.

Riadul susţine presiunea administraţiei lui Donald Trump asupra Iranului, supus unor sancţiuni americane.

Retragerea unilaterală a SUA în 2018 din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian şi restabilirea consecutivă de sancţiuni aspre au accentuat grava recesiune din Iran.

De vineri, Iranul este scena unor manifestaţii care au izbucnit în urma anunţării unei reforme a subvenţiilor la benzină, în beneficiul familiilor mai puţin favorizate, dar care este însoţită de o puternică majorare a preţului la pompă.

Autorităţile au confirmat moartea a cinci persoane, patru membri ai forţelor de ordine şi un civil, însă Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a exprimat temerea că "zeci de persoane" şi-au pierdut viaţa, în timp ce ONG-ul Amnesty International a estimat că "cel puţin 106 de manifestanţi" au fost ucişi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.