Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele Thailandei numeşte un nou patriarh budist

Noul rege al Thailandei, a desemnat un nou patriarh budist suprem, sau Sangharaja, a anunţat marţi premierul acestei ţări, demersul punând astfel capăt frământărilor care durează de mai bine un an, alimentate de influenţe politice şi de acuzaţii de corupţie, informează Reuters, potrivit agerpres.

Somdet Phra Maha Muniwong (foto), în vârstă de 89 de ani, conducătorul mânăstirii budiste Wat Rajabopit, va fi liderul a peste 300.000 de călugări din Asia de Sud-Est unde 95% din populaţie are religie budistă.

Citeşte şi: Primul lider rus care recunoaşte: Ruşii SUNT VINOVAŢI pentru războiul din Ucraina

Ultimul lider spiritual thailandez, Somdet Phra Nyanasamvara, a decedat în 2013, la vârsta de 100 de ani.

Călugării reuniţi în Consiliul Suprem Sangha şi-au propus candidatul preferat anul trecut. Însă junta l-a respins, iar Parlamentul i-a acordat noului rege Maha Vajiralongkorn puterea de a alege chiar el un lider al călugărilor în loc să se bazeze pe consiliu.

Somdet Phra Maha Muniwong s-a numărat printre cei cinci călugări de rang înalt nominalizaţi de prim-ministrul Prayuth Chan-ocha.

Consiliul de călugări Sangha îl nominalizase pentru postul de Sangharaja pe Somdet Phra Maha Ratchamangalacharn, cunoscut şi sub numele Somdet Chuang, însă numirea a fost blocată de Guvern.

Somdet Chuang a fost investigat începând cu 2013 pentru neplata unor taxe pentru maşine de lux. În plus, acesta este asociat cu templul Dhammakaya, care se confruntă cu acuzaţii de spălare de bani şi încălcare a proprietăţii.

Reprezentanţii comunităţii budiste nu au făcut nici un comentariu imediat cu privire la numirea lui Somdet Phra Maha Muniwong.

Potrivit unul analist politic, această numire reprezintă o soluţie de compromis între două tabere importante ale budismului din Thailanda, tradiţionaliştii şi moderniştii. "Este un candidat neutru şi nu pare înclinat către nici una dintre părţi", a declarat pentru Reuters Kan Yuenyong, director executiv în cadrul grupului Siam Intelligence Unit.

Citeşte şi: Declaraţii HALUCINANTE ale unui înalt oficial turc: Ultimele seisme, provocate de puteri ostile

Budismul din Thailanda este de mulţi ani afectat de rapoarte cu privire la călugări cu un comportament neadecvat sau la utilizarea necorespunzătoare a donaţiilor făcute templelor, acuzaţii despre care credincioşii cred că i-au erodat relevanţa într-o ţară profund spirituală, mai notează sursa citată.

Regele va participa la ceremonia de inaugurare a noului Sangharaja, care va avea loc la 12 februarie, la Bangkok.

Maha Vajiralongkorn a fost proclamat oficial rege al Thailandei, la 1 decembrie 2016, la 50 de zile după moartea tatălui său, regele Bhumibol Adulyadej.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.