Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regizorul documentarului Colectiv, nominalizat la Oscar, s-a DEZLĂNȚUIT după Piatra Neamț și Matei Balș: Oameni corupți și incompetenți

facebook.com
Alexander Nanau

Alexander Nanau, regizorul documentarului "colectiv", inclus pe lista scurtă la două categorii ale premiilor Oscar din acest an, afirmă că nominalizarea reprezintă rezultatul muncii unei echipe care a făcut un film ce poate concura cu cele mai bune pelicule din lume.

Într-o declaraţie acordată miercuri AGERPRES, regizorul subliniază că prin includerea pe această listă scurtă povestea din documentar "merge mai departe".

Citește și: Florin Cîțu DĂ BOMBA! PRIMUL SPOR care li se va TĂIA bugetarilor: Am descoperit sporuri de care nu știam că există

 

"Ce este cel mai încântător este că această poveste merge mai departe şi, până la urmă, este o poveste despre stat, nişte autorităţi incompetente, care prin minciună şi manipulare au călcat vieţile oamenilor în picioare şi e cât se poate de important să îl vadă cât mai multă lume şi poate ajută pe alţii să îşi dea seama când sunt ei poate manipulaţi şi li se pune lor viaţa în pericol de către autorităţi", a spus Nanau.

Pentru el nominalizarea "este rezultatul muncii unei echipe care a făcut un film de această calitate, care poate să concureze cu cele mai bune filme din lume şi (rezultatul muncii - n.r.) de luni de zile a unei echipe de pe patru continente care lucrează la această campanie".

În ceea ce priveşte impactul asupra publicului, regizorul arată că "există nişte teme care sunt valabile pentru toată lumea, pe tot mapamondul".

"Practic, una foarte importantă este că ne dăm seama, prin această poveste care ni s-a întâmplat nouă dar se şi repetă peste tot în lume, cât de importată este presa independentă şi că fără o presă independentă practic nu avem acces la adevăr, pentru că oamenii care sunt la putere tot timpul vor fi tentaţi să inventeze o realitate paralelă şi să îşi ascundă intenţiile şi să facă abuz de puterea lor", evidenţiază el.

Regizorul a vorbit şi despre schimbarea din societatea românească, după incendiul de la Colectiv.

"În România, este evident că societatea românească, de la Colectiv încoace, de la sfârşitul lui 2015, s-a schimbat foarte puternic. Se doreşte o schimbare care e din ce în ce mai vizibilă, dar partea politicului, da, aşa cum am văzut la Piatra Neamţ, aşa cum am văzut la 'Matei Balş', ăsta este rezultatul unor oameni incompetenţi şi corupţi instalaţi zeci de ani în instituţiile statului sau în spitale, ascunzând sub preş incompetenţa şi mizeria şi rezultatul e unul foarte simplu - mor oameni", a subliniat regizorul.

Realizatorul documentarului apreciază însă că societatea românească se va schimba, "pentru că oamenii încep să înţeleagă că competenţa celor care ocupă funcţii publice este fără doar şi poate ceva ce nu se mai poate negocia".

Alexander Nanau a adăugat că documentarul "colectiv" urmează fie difuzat în Turcia, Italia şi ţări din America Latină.

"Filmul, din fericire, cu toate că avem această pandemie, la momentul acesta, este difuzat nu doar în România sau America, ci peste tot în lume. În Mongolia a fost foarte important pentru jurnalişti, pentru că Parlamentul încearcă să le îngrădească drepturile jurnaliştilor. Va fi difuzat în Turcia, începe în Italia, în Franţa, Australia, Noua Zeelandă, toată America Latină. Deci povestea 'colectiv' circulă în toată lumea şi este foarte apreciată", a punctat cineastul.

Documentarul "colectiv", regizat de Alexander Nanau, a fost selectat pe lista scurtă a producţiilor cinematografice propuse pentru o nominalizare la premiile Oscar la categoriile "cel mai bun documentar" şi "cel mai bun lungmetraj internaţional", a anunţat marţi seară Academia de film americană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.