Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regizorul Ioan Cărmăzan, sărbătorit la ICR București

tvr.ro
ioan carmazan

Un eveniment care include o vizionare de film și lansarea unui volum editat în onoarea regizorului Ioan Cărmăzan este programat luni, de la ora 18.30, la sediul Institutului Cultural Român (ICR) din București, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Evenimentul "Ioan Cărmăzan 70" aduce la sediul ICR lansarea volumului "Descifrând codul Cărmăzan", de Vasile Bogdan, și proiecția filmului care i-a adus regizorului premiul naţional pentru debut cinematografic "Ecaterina Nazare", "Lișca", din 1984.

Pentru Vasile Bogdan, personalitatea cineastului este "în permanentă mişcare, ca şi la Andy Warhol, altul în fiecare cadru al unei serii": "L-am întâlnit în mai multe rânduri, mereu diferit, unghiuri la întâmplare ale unui personaj plin de vitalitate, paradoxal, a cărui forţă rezidă în capacitatea de a retrăi, de a construi, de a esenţializa, de a da viaţă", spune scriitorul.

La eveniment sunt anunțate intervenții susținute de vicepreşedintele ICR Mirel Taloş, regizorul Laurenţiu Damian, criticul de film Dana Duma, scriitorul Vasile Bogdan, jurnalistul Bogdan Ficeac şi scriitorii Aura Christi și Radu F. Alexandru.

Citește și: Patrick Dempsey a lansat o colecţie vestimentară împreună cu Bleusalt

"'Descifrând codul Cărmăzan' este o carte care aşază lucrurile în ordinea neaşteptată a unui destin despre care se presupune că ar şti totul sau aproape totul. Cei doi autori, Vasile Bogdan şi Ioan Cărmăzan, acceptă provocarea întâlnirii lor reuşind să redefinească, printr-un efort scriitoricesc, un întreg univers emoţional menit să incite cititorul avizat. (…) De la prima până la ultima filă domină o melancolie visătoare, constructiv de calmă în reaşezarea unei lumi unice, căutătoare de sensuri", notează Otilia Sîrbu în "declaraţia de identitate" care prefaţează volumul.

Ioan Cărmăzan este membru fondator al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România - UARF și, din 2013, preşedintele uniunii, este conferențiar la Facultatea de Arte a Universităţii Hyperion, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A debutat în 1982, cu filmul "Ţapinarii" (regie şi scenariu), urmat de "Lișca" (1984 - regie), realizat cu un scenariu de Fănuș Neagu și Vintilă Ornaru, urmate de alte 12 pelicule, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.