Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regulă nouă impusă la recepţia unei lucrări sau a unei construcții

constructie noua

Această nouă regulă a fost impusă de Guvern prin completarea legislației în domeniu și se referă la plata lunară către ISC a 0,70% din cheltuielile pentru executarea lucrărilor și a cotei de 0,1% din valoarea autorizaţiei de construcţie.

În cazul în care constructorul sau proprietarul nu pot face dovada plății acestor taxe, recepția lucrării va fi amânată până la momentul plăţii. Măsura a fost impusă de Guvern pentru a-şi asigura încasarea efectivă a taxelor, scrie Mediafax.

Argumentul Executivului pentru introducerea acestei condiții este că, începând cu anul 2009, nivelul încasării acestor sume s-a redus constant. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul reducerii drastice a numărului de personal al ISC de la 1.500 la 618 inspectori, ceea ce a pus instituţia în imposibilitatea de a mai urmări încasarea sumelor, precum şi din cauza crizei economico-financiare și a contracției pieței construcțiilor.

Conform legii, mai arată sursa citată, investitorii sau proprietarii unei construcţii trebuie să vireze lunar către ISC o sumă echivalentă cu 0,70% din cheltuielile pentru executarea lucrărilor, singura sancţiune valabilă până în prezent fiind o penalitate de 0,15% pe zi de întârziere, fără depăşirea sumei datorate. În afară de cota de 0,70%, investitorii şi proprietarii mai sunt obligaţi să plătească şi o cotă de 0,1% din valoarea autorizaţiei de construcţie, sub sancţiunea aceleiaşi penalităţi în caz de întârziere.

Inițial, taxele au fost introduse ca sursă care să permită ISC să îşi îndeplinească atribuţiile, respectiv să acopere cheltuielile statului la verificarea construcţiilor. Ulterior, pe fondul crizei economice, prin schimbarea regimului de finanțare, s-a decis ca aceste sume să reprezinte venituri ale bugetului de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.