Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reîncep gafele în Guvernul Cioloș

vaccin

În cursul zilei de ieri Corpul de Control al Primului Ministru a publicat un raport care vorbește despre vaccinuri în contextul crizei îmbolnăvirii copiilor cu sindrom hemolitic-uremic.

A urmat o tonă de dezmințiri dintre care o să o redau doar pe cea a Ministerului Sănătății care explică situația foarte succint:

"În literatura medicală de specialitate, cazurile de Sindrom Hemolitic-Uremic presupuse a fi corelate cu o vaccinare sunt extrem de rare. În ultimii 15 ani, numărul acestora nu depășește 10 la nivel mondial.

Chiar și în aceste cazuri presupuse, manifestările au apărut într-un termen maxim de 14 zile de la vaccinare, nicidecum în termene de mai multe luni de la ultima vaccinare cum este cazul copiilor din Argeș. În plus, prezența bacteriei E-coli enterohemoragice dovedită la copiii din Argeș presupune ingerarea de produse neconforme și prezența în tubul digestiv."

Adică (1) în cvasitotalitatea cazurilor nu există nici măcar suspiciune de legătură, (2) acolo unde au existat suspiciuni legătura dintre vaccin și boală s-a manifestat rapid și (3) avem dovezi ca modalitatea de transmisie a fost alta.

Pare să fie o gafă de comunicare din partea Corpului de Control, generată de unele verificări suplimentare făcute simultan cu verificările privind îmbolnăvirile. Ba chiar, în limbajul birocratic al raportului mi s-a părut că discern posibilitatea ca lipsa vaccinului (nu doar alterarea acestuia) să fie propusă drept cauză a îmbolnăvirilor.

Dar problemele rămân. Este inacceptabil să faci erori de comunicare pe o problemă atât de sensibilă ca vaccinarea. Iar când pagina Go on Olivia Steer salută raportul Corpului de Control știi că ai o problemă.

Dar premierul poate folosi situația ca pe o oportunitate. Câteva capete căzute sau, hai, câteva reduceri cu 10% la salariu, ar semnala că Cioloș nu mai este spectator ci jucător în Guvernul propriu. Ar fi o idee bună și sistematizarea comunicării publice astfel încât toate rapoartele pe probleme care au legătura cu sănătatea să fie însoțite de comunicate explicative și toate aceste comunicate să fie văzute înainte de un medic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.