Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reîntâlnire călduroasă între Macron şi Tusk, care vor să apere 'securitatea' UE

uniunea europeana

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi prim-ministrul polonez Donald Tusk au salutat luni reluarea relaţiei apropiate între Paris şi Varşovia după câţiva ani mai tensionaţi, insistând pe 'securitatea' Uniunii Europene, într-un moment în care posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ar putea ameninţa solidaritatea transatlantică, transmite AFP.

'Welcome back', l-a întâmpinat Macron pe Tusk la Palatul Elysée. 'Vreau să-ţi declar aici prietenia noastră şi bucuria de a te revedea şi de a putea avea, prin tine şi guvernul tău, parteneri de încredere, proeuropeni, clari în ce priveşte securitatea europeană', a adăugat Macron în faţa presei, potrivit Agerpres.

La rândul său, Tusk a subliniat că vrea să 'revitalizeze' aceste relaţii şi să 'redinamizeze triunghiul de la Weimar', numele sub care este cunoscută cooperarea franco-germano-poloneză, întreruptă în ultimii ani.

De altfel, miniştrii de externe ai celor trei state urmau să aibă o reuniune în cursul după-amiezii în apropiere de Paris, când Tusk urma să se deplaseze spre Berlin pentru o întâlnire cu cancelarul Olaf Scholz.

Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, conduce un executiv care a succedat unui guvern populist naţionalist ce a avut relaţii tensionate cu Parisul.

Emmanuel Macron a evocat deschiderea în curând a unui 'nou capitol' cu 'pregătirea unui nou tratat bilateral' în locul celui din 1991.

Preşedintele francez a insistat pe necesitatea de 'întărire' a industriei de apărare europene, mai ales pentru 'furnizarea de echipamente strategice şi muniţii Ucrainei' în faţa invaziei ruse lansate acum aproape doi ani.

'Aceasta este ceea ce va permite de asemenea să facem din Europa o putere de securitate şi de apărare complementară NATO, pilon european al Alianţei atlantice', a adăugat el.

Anturajul lui Macron subliniază constant importanţa întăririi apărării europene pentru a se face faţă unei eventuale dezangajări a Washingtonului în cazul revenirii la Casa Albă a fostului preşedinte Donald Trump în urma alegerilor din noiembrie.

Citând 'Cei trei muschetari', romanul lui Alexandre Dumas, Donald Tusk a spus că 'filosofia de la baza" Uniunii Europene şi NATO este 'unul pentru toţi, toţi pentru unul'.

'Împreună cu Franţa, suntem pregătiţi să luptăm pentru această securitate a întregii Europe', a dat el asigurări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.