Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Relațiile dintre UE și Rusia s-ar putea rupe definitiv: 12 şefi ai diplomaţiilor din ţări europene se vor întâlni cu colaboratorii lui Aleksei Navalnîi

parlamentul european

Miniştrii de externe din aproximativ douăsprezece ţări membre ale Uniunii Europene se vor întâlni duminică, la Bruxelles, cu doi colaboratori ai opozantului rus Aleksei Navalnîi, a anunţat vineri Ministerul lituanian al Afacerilor Externe, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Această întâlnire, la care vor participa peste 12 şefi ai diplomaţiilor din ţări ale UE, va avea loc înainte de reuniunea ministerială a Celor 27 prevăzută să aibă loc luni pentru a discuta despre eventuale noi sancţiuni ale UE împotriva Rusiei.

"Avem nevoie de informaţii privind situaţia reală a opozanţilor regimului din Rusia", a declarat pentru AFP ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis.

Lituania "a luat iniţiativa de a organiza întâlnirea de la Bruxelles cu figuri ale opoziţiei ruse", pentru că este mai bine să primim informaţii la prima mână, a explicat ministrul.

Leonid Volkov, care conduce reţeaua regională a lui Navalnîi şi care locuieşte în prezent în Lituania, şi Ivan Jdanov, un alt colaborator apropiat al opozantului, vor participa la reuniune.

Citește și: CIRC Românii au RECLAMAT la Comisia Europeana LIBERALIZAREA pieței de electricitate

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a recomandat pe 9 februarie adoptarea de noi sancţiuni după afrontul suferit cu prilejul vizitei sale la Moscova din săptămâna precedentă, în timpul căreia trei diplomaţi europeni au fost expulzaţi. Vizita sa ar fi trebuit să fie consacrată afacerii Navalnîi, dar autorităţile au respins cererile liderilor europeni de eliberare a opozantului arestat.

Josep Borrell ar urma să-şi prezinte propunerile de sancţiuni miniştrii afacerilor externe din UE cu prilejul reuniunii lor de luni, de la Bruxelles. Ţările baltice şi Polonia în special cer noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Citește și: Garda de Mediu îi caută pe cei care au agresat mai mulți pui de urs!

Susţinătorii lui Navalnîi doresc ca UE să-i sancţioneze pe oligarhii pe care îi acuză că îl protejează pe preşedintele rus Vladimir Putin şi că îi susţin financiar regimul.

"Un acord politic privind răspunsul UE la evenimentele legate de Navalnîi este aşteptat luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe", a declarat pentru France Presse o sursă diplomatică din UE.

"Elaborarea listei personalităţilor influente apropiate de Kremlin care ar putea fi vizate de sancţiuni este în stadiul său final", a adăugat această sursă.

Relaţiile între UE şi Rusia, deja tensionate după anexarea în 2014 a Crimeei şi conflictul din estul Ucrainei, s-au degradat şi mai mult după arestarea lui Aleksei Navalnîi şi condamnarea sa la doi ani şi opt luni de închisoare la revenirea sa din Germania, unde a fost tratat după otrăvirea cu un agent neurotoxic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.