Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Relațiile SUA-China: Discuții între militari de rang înalt în Hawai

Facebook
Sua China

Oficiali militari americani s-au întâlnit cu omologii lor chinezi la începutul acestei săptămâni pentru în Hawaii, discuțiile fiind axate pe modul în care cele două țări pot opera în siguranță, au declarat vineri oficiali americani, citați de Reuters.

Președintele american Joe Biden a încercat să gestioneze tensiunile legate de Marea Chinei de Sud în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele chinez Xi Jinping, marți.

Cei doi lideri au convenit să reia discuțiile militare directe atunci când s-au întâlnit în noiembrie.

Într-o declarație, armata americană a precizat că oficialii din ambele țări „au trecut în revistă evenimentele legate de siguranță din ultimii ani și au discutat despre susținerea siguranței și profesionalismului operațional maritim și aviatic”.

Ministerul chinez al Apărării a declarat separat sâmbătă că, în cadrul întâlnirilor, cele două părți au efectuat schimburi sincere și constructive cu privire la situația securității maritime și aeriene dintre China și SUA.

În cadrul reuniunilor, China s-a opus, de asemenea, cu fermitate oricărei încercări de a pune în pericol suveranitatea și securitatea sa în numele libertății de navigație și de survolare, a precizat ministerul.

Discuțiile, cunoscute sub numele de grupul de lucru pentru acordul consultativ maritim militar (MMCA), au avut loc pe 3 și 4 aprilie la Honolulu și au fost prima întâlnire de acest fel din 2021.

Înainte de întâlnirea din noiembrie dintre Biden și Xi, relațiile dintre cele două superputeri deveniseră din ce în ce mai acerbe, cu fricțiuni pe teme de la Taiwan la activitatea militară a Chinei în Marea Chinei de Sud.

În octombrie, armata americană a declarat că avioane militare chineze au efectuat manevre riscante în apropierea aeronavelor americane de aproape 200 de ori din 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.