Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Renașterea liberalismului (OPINIE)

libertate ascuns

În timpul facultății m-am trezit obligat să citesc textele scrise în sudul Statelor  Unite ale Americii în apărarea sclaviei. Ce m-a surprins la ele este că, logic și filosofic, erau de fapt  niște texte destul de mediocre. M-aș fi așteptat la mai mult de la gentlemanii educați și parfumați ai  Sudului. Țin minte că am gândit atunci că nici argumentele lui Aristotel nu sunt cu adevărat prea grozave. Că, de fapt, în Europa și în Occident, lupta împotriva sclavagismului a fost câștigată atunci când filozofii sclavagiști au rămas fără argumente. Voința politică, în timp, nu a putut decât să constate această lipsă de argumente, să  accepte  că sclavia nu își avea locul în societatea timpului

Cu o situație asemănătoare se confruntă și Coaliția pentru Familie. Argumentele lor pur și simplu nu au putere din punct de vedere intelectual. Adică, pot avea sens, dar nu în contextul statului contemporan, care este liberal și laic. Argumentele cele mai coerente vin din sfera religioasă, o sferă pe care statul pur și simplu nu poate să o ia în calcul. Pentru stat este o problema de protecție egală în fața legii sau lipsa acesteia. Nu mai târziu de deceniul care urmează, statul va oferi această protecție legală homosexualilor, fie că se va numi căsătorie, parteneriat civil sau oricum altcumva.

Coaliția dorește să avem un referendum privind familia pentru că știe că a pierdut deja disputa intelectuală și că o va pierde și pe cea politică atunci când vine timpul. Se dorește cristalizarea în Constituție a echilibrului de forțe care există acum.

Dar unde se exercită presiunea apare și rezistență. Coaliția pentru Familie „moșește”, de fapt, mișcarea liberală contemporană. Aceasta va fi formată din tineri și mai puțin tineri slab atașați de religie și adeseori anticlericali. Ei nu sunt neapărat stângiști sau progresiști așa cum sunt acuzați uneori.

Ar fi foarte mulțumiți ca lucrurile să rămână așa cum sunt acum iar homosexualii să fie sacrificați pe altarul păcii sociale. Au prea puține dorințe să educe „România profundă” și nici una să iasă la confruntare.

Ei nu vor decât să fie lăsați în pace, cu joburile lor, adeseori mai bune decât ale generației anterioare și cu mai multe posibilități de distracție decât au existat până acum în istoria cunoscută. CpF a ales să nu îi lase în pace.

Mai rău, deși Coaliția se descurcă destul de bine să își controleze proprii comunicatori, „tovarășii de drum” nu rezistă să nu se dea în stambă. De la negări parțiale ale Holocaustului, până la desființarea pensiilor pentru a spori natalitatea, prietenii Coaliției au de toate. Toate ideile care în lumea contemporană sunt considerate proaste și inacceptabile.

Poate că vom avea referendum. Poate că vom modifica Constituția. Dar, în acest proces, vom crea o nouă generație de liberali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.