Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Renașterea filateliei! Oficiile poștale adoptă NFT-urile pentru a revigora colecția de timbre

cointelegraph.com
filatelie nft timbre

Filatelie? Dacă ești millenial, există șanse mari să folosești Google pentru a afla că există un cuvânt dedicat colecționării și studierii mărcilor poștale.

Aceeași căutare prezintă, de asemenea, imaginea unui hobby în declin, deoarece generațiile mai tinere sunt din ce în ce mai preocupate de ecranele lor și de fluxul constant de hit-uri de dopamină oferite de TikTok, Instagram, Twitter și alte platforme populare de social media.

Două servicii poștale europene au încercat să profite de popularitatea jetoanelor nefungibile (NFT) în ultimii ani pentru a revigora sectorul filateliei. Cointelegraph a luat legătura cu PostNL din Țările de Jos și cu oficiul poștal austriac (PostAG) la Blockchain Expo din Amsterdam pentru a aprofunda în efortul lor de colaborare care a căsătorit cu succes timbrele poștale cu NFT.

Șefa de filatelie PostAG, Patricia Liebermann, și managerul de produs PostNL, Sacha van Hoorn, sunt un duo plin de viață care a aprins o prietenie de lucru care pare să fie coloana vertebrală a renașterii NFT a colecției de mărci poștale în ambele țări.

PostAG a explorat pentru prima dată utilizarea timbrelor poștale NFT în 2019 cu timbre din lumea reală emise cu un NFT digital geamăn creat inițial pe blockchain-ul Ethereum. În următorii doi ani, oficiul poștal din Austria a continuat proiectul cu funcționalitatea chipului de comunicare în câmp apropiat (NFC) introdusă în 2021 pentru a spori funcționalitatea, verificabilitatea și securitatea mărcilor poștale.

Reflectând la diminuarea interesului pentru filatelie, Liebermann a despachetat ideea inițială și preluarea ei rapidă în urmă cu aproximativ trei ani:

„În 2019, am inventat ideea de a avea o ștampilă fizică combinată cu un NFT. A fost uluitor și am fost copleșiți de toate aceste feedback. Și de aceea am spus: „Bine, există un grup țintă care este interesat de acest nou mod de a colecta”.

Eforturile lui Van Hoorn de a continua inovarea ofertelor de timbre poștale ale PostNL au explorat deja utilizarea realității augmentate și a inteligenței artificiale pe timbre, dar exploatările NFT ale PostAG au determinat-o să contacteze omologul ei austriac. Știind că dezvoltarea va necesita o cantitate semnificativă de timp și resurse, s-a format o colaborare:

„Așadar, am decis să luăm legătura cu austriecii pentru că au fost primii și ne-am dorit foarte mult să avem experiența și cunoștințele lor și să-i întrebăm: „Cum ați făcut-o?”

Parteneriatul a culminat cu o lansare comună a unei noi ediții de Crypto Stamps, care este etichetată ca fiind prima emitere comună de ștampile criptografice. Este, de asemenea, prima ediție a ștampilelor PostNL NFT, cu ștampile emise într-o varietate de culori respective ale drapelelor olandeze și austriece. Pe timbre sunt prezentate și florile naționale ale țărilor respective, cu lalele și edelweiss pe fundalul ștampilelor PostNL și PostAG.

Ștampilele fizice sunt produse de firma austriacă Varius Card, al cărei director general, Michael Dorner, a despachetat cele mai recente funcții de securitate într-o conversație cu Cointelegraph. A patra ediție a Crypto Stamps prezintă raze ultraviolete invizibile și securitate criminalistică. Cipurile NFC oferă, de asemenea, dovada criptografică a autenticității oricărei ștampile date.

Dorner a povestit, de asemenea, conversațiile recente pe care le-a avut cu austriecii din generația mai în vârstă, care erau utilizatori pasionați de ștampile, care au fost familiarizați cu NFT prin intermediul Crypto Stamps de la PostAG. Nefamiliarizați cu obiectele de colecție digitale, unii bunici le-au cerut inevitabil nepoților să-i ajute să se ocupe de geamănul digital al ștampilelor lor din lumea reală.

„Și-au sunat nepoții și le-au spus: „Știți ce este un NFT?” Iar nepotul spune: "Da, ce ai?" Deodată s-au așezat împreună la cină, au verificat ștampilele cripto, iar copiii au spus: „Bunicule, hai să verificăm ce culoare ai.”

Toate cele trei persoane cred că timbrele poștale asociate cu NFT duc la o renaștere a filateliei, Dorner descriind schimbarea drept următoarea generație de colecționari:

„Două generații cu două aspecte complet diferite vin împreună și vorbesc. Și aveți această nouă comunitate, aveți acest „colecționari 3.0”. La fel ca tinerii colecționari, cu toții am început să ne interesăm din nou de timbre.”

Aceste sentimente pozitive sunt susținute și de popularitatea fiecărei lansări, Dorner și Liebermann subliniind că toate colecțiile anterioare asociate NFT sunt complet epuizate.

Dorner a estimat că din 2019 au fost vândute între 150.000 și 250.000 de mărci poștale cu perechi NFT, sugerând că inițiativa ar putea fi unul dintre cele mai de succes proiecte NFT din lume. Cea mai recentă ediție a Crypto Stamps este creată pe blockchain-ul Polygon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.