Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Renato Usatîi a contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC de a nu majora numărul secțiilor de votare din afara țării

renato usatii

Renato Usatîi a contestat astăzi, la Curtea de Apel Chișinău, Hotărârea Comisiei Electorale Centrale, prin care aceasta a refuzat majorarea numărul secțiilor de votare în străinătate cerând instanței judecătorești să anuleze decizia CEC, adoptată în ziua precedentă, de a înființa în afara hotarelor Republicii Moldova doar 139 de secții de votare, față de 190 de secții cât a propus Ministerului Afacerilor Externe Integrării Europene., notează știri.md

Hotărârea vine în contradicție cu principiile unui stat democratic și lezează drepturile sale fundamentale prevăzute în Constituție și Codul electoral în ceea ce privește dreptul de a fi ales.

”Acesta nu poate fi perceput separat de dreptul de vot. Prin hotărârea respectivă se aduce atingere drepturilor a peste un milion de cetățeni moldoveni aflați peste hotare. În situația în care la scrutinul precedent la înregistrarea prealabilă a 60.000 de alegători, au votat 263.177 de cetățeni, este rezonabil de așteptat ca la înregistrarea prealabilă din 26 mai 2021 a 100.050 cetățeni, numărul votanților va fi mult mai mare decât la scrutinul precedent, se arată în sesizare.

Într-un comunicat de presă, Renato Usatăi declară că își manifestă solidaritatea cu cetățenii Republicii Moldova din diaspora și își exprimă dezaprobarea față de această gravă tentativă a CEC de derapare de la normele unui stat democratic și de lezare a unor drepturi constituționale în interesul unor concurenți electorali, cărora le este frică de votul propriului lor popor.

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.