DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

REPLICĂ dură din partea României după solicitările Turciei cu privire la școlile Lumina/ VIDEO

captura TV
Ministerul Educatiei

O solicitare imperativă a oficialilor turci cu privire la rețeaua de școli Lumina a creat o mare emoție în România. Oficialii turci susțin că ele ar fi finanțate de cel invinuit a fi în spatele loviturii de stat din Turcia, de Fetullah Gullen, cel mai mare dușman al președintelui Recep Tayyip Erdogan. Ei au cerut statului român să închidă școlile în care învață peste 20.000 de copii.  Ministerul Educației susține că școlile funcționează după legile românești.

Vezi și: Oamenii lui Recep Erdogan dau ordine României: Ce vor turcii

Elevii români care merg la şcolile private ale Fundaţiei turce Lumina pot sta liniştiţi! Autorităţile din România dau asigurări că acestea nu vor fi închise. În ultimi ani, elevii acestor şcoli au obţinut constant premii la olimpiadele internaţionale de matematică, informatică şi fizică.

Ministerul Educaţiei dă asigurări că şcolile din România nu se închid, ele se supun doar legilor din ţara noastră.

”Pe teritoriul României avem o legislaţie românească foarte clară, pe baza căreia funcţionează toate instituţiile de învăţământ preuniversitar sau universitar sau superior, ele funcţionează după legislaţia românească, în consecinţă unei şcoli îi poate fi suspendată activitatea doar pe criterii care vizează asigurarea calităţii educaţiei în acea unitate de învăţământ. Procedurile sunt stipulate în Ordonanţa 71/ 2005. Nu vorbim despre risc aici, vorbim despre situaţii punctuale conform legislaţiei. Până acum nu am primit solicitări oficiale legate de aceste instituţii de învăţământ”, a precizat Mirabela Amarandei pentru Digi24.

Vezi și: S-a aflat cel mai mare SECRET al loviturii de stat din Turcia: Cum s-a 'deghizat' Erdogan

Un comunicat asemănător a dat și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) care a precizat că nu fost primită încă nicio solicitare din partea statului turc.

„Până la acest moment, Ministerul Afacerilor Externe nu a primit o solicitare de închidere a fundaţiei respective din partea autorităţilor turce. În cazul în care, în viitor, autorităţile turce vor întreprinde un astfel de demers pe lângă autorităţile române, se va lua o decizie doar după o atentă analiză a argumentelor părţii turce”, a transmis MAE.

„Lumina lnstituţii de Învăţământ" a cerut autorităţilor române să reacţioneze după ce ambasadorul Turciei la Bucureşti a declarat că cele 11 şcoli pe care „Lumina" le are în România ar aparţine clericului Fetthulah Gulen, un opozant al lui Recep Erdogan care este acuzat că ar fi pus la cale puciul din Turcia.

Directorul general al Universităţii Lumina, Mucahit Biner, a declarat, joi, la emisiunea exclusiv online 24 de minute că a început demersurile pe lângă instituțiile române pentru a clarifica această situație și a cerut Ministerului Educației să precizeze că aceste școli sunt acreditate și controlate de instituțiile competente din România.

De asemenea, Mucahit Biner a atras atenția că cele 11 instituții de învățământ „Lumina” nu sunt finanțate de fundația patronată de Fethullah Gulen și că nici nu sunt afiliate la mișcarea Gulen. Singura legătură este că împărtășesc aceleași valori.

Clericul Gulen este un înțelept care pune accent pe valorile universale, pe libertate, demnitate, fără să se facă diferențe de gândire, limbă, nație. Este un curent de gândire. Noi îl urmărim și respectăm toate persoane care promovează valorile bune, universale valabile și noi promovăm aceste valori în școlile noastre. Aceasta este singura legătură. Mișcarea hizmet nu are o structură organizcă. Noi promovăm aceste idei universale. A face parte dintr-o mișcare, noi suntem liberi să gândim. Valorile pe care le promovăm în România sunt binevenite de oriunde ar fi dacă sunt valori aplicabile universal. Nu putem să spunem că noi suntem legați organic de mișcarea Gulen.Este o ințiativă civilă și nu am avut, financiar vorbind, niciun sprijin din partea lor”, a subliniat profesorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.