Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Replică URGENTĂ a DNA, după ce CSM a lăsat-o fără doi șefi de secție: Deblocarea acestei situații nu se poate realiza decât prin abrogarea în totalitate a O.U.G

Inquam Photos / Octav Ganea
DNA sigla sediu

Procurorii CSM au respins, la ședința de joi, plângerile DNA față de hotărârile Secției de încetare a delegării pentru doi șefi de secție din cadrul Direcției, au precizat surse din Consiliu. Delegările au încetat în contextul OUG, care le interzice pentru funcțiile numite de președinte.

DNA cere abrogarea OUG 7 în totalitate pentru a se debloca situția din Direcție, dar și din alte parchete. Șeful DNA, Călin Nistor, anunță joi că a informat-o pe Viorica Dăncilă și pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre faptul că Direcția rămâne fără doi șefi de secție începând cu 20 martie în contextul OUG 7 și le-a abrogarea actului normativ.

Citește și: Reacția PSD cu privire la victoria lui Kovesi. Ce s-a spus

”Ca urmare a ședinței procurorilor din cadru Direcției Naționale Anticorupție, întruniți în Adunare generală la data de 26 februarie 2019, Biroul de informare și relații publice din cadrul Direcției Naționale Anticorupție este abilitat să vă transmită următoarele:

La data de 27 februarie 2019, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Nistor Călin, a informat primul ministru al României și pe ministrul Justiției despre situația creată la nivelul instituției ca urmare a intrării în vigoare a O.U.G. nr. 7/2019 prin care s-au modificat dispozițiile art.57 din Legea nr.303/2004, în sensul că procurorii pentru care numirea se face de Președintele României nu pot fi delegați în funcții de conducere, coroborat cu dispoziția prin care delegările în funcții de conducere încetează în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestui act normativ.

Citește și: Gigi Becali reacționează! Ce are de spus după acuzațiile de ultraj

Concret, în documentele respective se arată că, din data de 20 martie 2019, Secția de combatere a corupției și Secția judiciară penală din cadrul Direcției Naționale Anticorupție rămân fără procurori șefi, prin expirarea delegărilor (posturile respective sunt vacante din datele de 21.11.2016, în cazul Secției de combatere a corupției respectiv 17.09.2018 și 14.01.2019, în cazul Secției judiciară penală).

Interzicerea delegărilor în funcțiile de conducere va bloca activitatea Direcției Naționale Anticorupție și o va pune în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile legale, având în vedere că nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de către procurorul șef secție și implicit nu vor putea fi trași la răspundere autorii faptelor penale (introducerea art. 57 alin.71 din Legea nr. 303/2004).

Citește și: Reacția lui Ilie Năstase la aflarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1. Ce a avut de spus fostul tenismen

În ședința din 26 februarie 2019, Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis respingerea propunerilor formulate de către Direcția Națională Anticorupție de prelungire a delegărilor în funcțiile de procuror șef al celor două Secții amintite mai sus.

La adoptarea acestei hotărâri s-a avut în vedere prevederile O.U.G. nr. 7/2019 care interzic delegările în funcții de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Președintele României.

Citește și: Dezvăluiri șocante! Cine i-a oferit votul de aur Laurei Codruța Kovesi

Cu aceeași ocazie, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Nistor Călin, le-a solicitat celor doi înalți demnitari să dispună măsurile de urgență ce se impun pentru declanșarea procedurii de numire a celor doi procurori șefi secție, având în vedere și intervalul de 22 de zile rămas până la expirarea delegărilor.

Se constată încă o dată că acest act normativ s-a emis fără a se avea în vedere situația concretă a funcțiilor de conducere vacante, existente la nivelul Ministerului Public.

Citește și: Reacția PSD cu privire la victoria lui Kovesi. Ce s-a spus

În opinia noastră deblocarea acestei situații care este comună și altor unități de Parchet nu se poate realiza decât prin abrogarea în totalitate a O.U.G. nr. 7/2019, deoarece indiferent de procedura urmată nu este posibilă ocuparea posturilor respective, mai ales că acestea nu au fost ocupate o perioadă lungă de timp și nu din culpa Direcției Naționale Anticorupție.”, precizează DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.