Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reporteri fără Frontiere: '49 de jurnaliști, dintre care trei femei, au fost uciși în 2019'

Reporters sans frontières logo

Numărul jurnaliștilor uciși anul acesta a scăzut la aproape jumătate comparativ cu 2018, mai mult de 50% dintre decese fiind înregistrate în țările pașnice, potrivit raportului anual dat publicității de Reporteri fără Frontiere, potrivit Mediafax.

La nivel mondial, 49 de jurnaliști, dintre care trei femei, au fost uciși în 2019, comparativ cu 80 în 2018, potrivit raportului Reporteri fără Frontiere.

Dintre victime, 36 au fost jurnaliști profesioniști, zece, non-profesioniști și trei, colaboratori media.

Mai mult de jumătate dintre aceștia, respectiv 29, au fost uciși în zone pașnice, iar peste 60% au fost vizați special. Toate victimele au fost ucise în propria țară.

Organizația Reporteri fără Frontiere, care publică acest raport anual din 1995, notează că din 2003 nu s-a mai înregistrat un număr atât de mic de victime.

Alexandru Cumpănașu îi îndeamnă pe susținători la calm: 'Dragi cumpănași, deocamdată nu am ce să reproșez DNA'

"La nivel global, numărul deceselor înregistrate în țările pașnice rămâne ridicat de la un an la altul. Mexicul are același număr de victime ca anul trecut, respectiv zece", notează organizația.

Mexicul se situează, de altfel, pe primul loc în topul țărilor cu cei mai mulți jurnaliști morți, la egalitate cu Siria.

În schimb, conflictele din Siria, Irak, Yemen și Afganistan au avut drept consecință mai puține decese ca în ceilalți ani.

Raportul mai arată că 389 de jurnaliști au fost reținuți anul acesta în timp ce își făceau meseria, în creștere cu 12% față de 2018.

Aproape jumătate dintre jurnaliștii reținuți (186 din 389) se află în trei țări, China - cu o treime din numărul total -, Egipt și Arabia Saudită.

Totodată 57 de jurnaliști sunt ținuți ostatici, un număr aproape similar cu cel din 2018. Aceștia se află în Siria, Yemen, Irak și Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.