Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reprezentanţii FIC: 'Atragerea de noi investiţii străine directe reprezintă o soluţie pentru a stabiliza şi a creşte constant economia'

investitii

Atragerea de noi investiţii străine directe (ISD), dar şi stimularea investiţiilor deja prezente în România reprezintă o soluţie pentru a stabiliza şi a creşte constant economia, susţin reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

"Atragerea şi menţinerea investiţiilor nu necesită resurse financiare semnificative din partea sectorului public, evitând astfel să devină o povară pentru buget. În plus, activitatea economică apărută ca efect al acestor investiţii va genera venituri adiţionale la buget în viitor. Aportul ISD în economia României are ramificaţii multiple: pe lângă impactul direct evidenţiat de valoarea adăugată brută sau de numărul de angajaţi, există şi alte efecte, cum ar fi impactul transferului de know-how şi tehnologie asupra productivităţii", se menţionează într-un comunicat al FIC remis miercuri AGERPRES.

În cadrul evenimentului FIC de lansare a ediţiei din 2022 a proiectului Va Urma, liderii din domeniul economic, împreună cu Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, membrii ai Guvernului şi Parlamentului, ai instituţiilor internaţionale au setat câteva direcţii de ţară pentru dezvoltarea economică şi socială. Printre măsurile principale s-au numărat: definirea unei strategii pe termen lung pentru atragerea investitorilor străini în România cu accent pe sectoarele cu valoare mare adăugată şi cu avantaj competitiv (capital uman, resurse naturale) şi promovarea investiţiilor străine în România şi cele autohtone în afara ţării prin înfiinţarea unei agenţii sub coordonarea Primului ministru.

"FIC salută adoptarea şi publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ prin care este înfiinţată Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior în subordinea Guvernului şi coordonarea Primului ministru. Acesta reprezintă un prim pas în alinierea României la bunele practici europene pentru atragerea investiţiilor străine prin crearea unui organism dedicat pentru promovarea investiţiilor ("un ghişeu unic") al cărui obiectiv principal este încurajarea investiţiilor în România prin companii cu capital străin şi stimularea comerţului. O astfel de instituţie responsabilă de promovare şi atragere a ISD poate oferi diverse avantaje, de la atragerea companiilor străine, consolidarea legăturilor în amonte dintre companiile transnaţionale şi firmele locale, încurajarea companiilor să-şi dezvolte filiale şi să aducă segmente din lanţul de producţie cu valoare adăugată mai ridicată în ţara gazdă, consolidarea legăturii dintre industrie şi universităţi, dezvoltarea capitalului uman domestic, la utilizarea ISD pentru a promova creşterea economică descentralizată sau generarea unor clustere industriale sectoriale. Este necesar ca această entitate să acţioneze ca un partener în relaţia cu potenţiali investitori şi cei existenţi pentru a-i ajuta să-şi stabilească sau să-şi extindă operaţiunile şi să asigure o prezenţă mai intensă a României pe pieţele internaţionale", transmit reprezentanţii FIC, potrivit Agerpres.

De asemenea, FIC salută măsurile luate de Guvernul României pentru îmbunătăţirea cadrului administrativ dedicat investiţiilor străine şi este gata să contribuie prin experienţa şi cunoştinţele membrilor săi la conturarea unei strategii pe termen mediu şi lung de atragere şi susţinere a investiţiilor în domenii cheie pentru amplificarea evoluţiei economice.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat. În cei 25 ani de la înfiinţarea organizaţiei, companiile membre FIC au susţinut întotdeauna importanţa dialogului între comunitatea de afaceri şi autorităţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.