Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reprezentanții Fundației Doina Cornea iau apărarea cercetătorilor care vor să investigheze crimele comunismului și deschid un centru special

doina cornea

Fundaţia Doina Cornea a decis înființarea Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR), care va funcționa ca Departament al Fundației și va prelua acțiunea de aducere la lumină a crimelor şi ororilor petrecute în timpul regimului comunist din România. Aducere la lumină a crimelor şi ororilor petrecute în timpul regimului comunist din România se va face inclusiv prin acțiuni de investigare arheologică și descoperire a rămășițelor pământești ale victimelor comunismului.

„Având în vedere sistarea acestei activități de către instituția abilitată până acum în acest sens și văzând dificultăţile cu care se confruntă grupul de cercetători care s-a ocupat în ultimii ani de investigarea şi cercetarea locurilor în care au fost înhumate victimele comunismului, Fundația Doina Cornea a decis să reia inițiativa de a grupa aceste acțiuni în cadrul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, ca activitate a unei organizații non-guvernamentele, după cum acest Centru a mai funcționat și în perioada 2010-2012”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Fundația Doina Cornea, relatează Mediafax

În cadrul Fundației, Departamentul se va afla în coordonarea vicepreşedintelui Fundației, dr. Marius Oprea și direcției științifice a dr. Gheorghe Petrov.

CICCR va dispune de un capitol distinct în cadrul bugetului Fundaţiei Doina Cornea, astfel încât să aibă asigurate resursele şi autonomia necesare realizării activităţii de cercetare specifică. Fundaţia va face toate demersurile necesare pentru colectarea şi alocarea fondurilor necesare, în mod prioritar.

„CICCR va stabili un protocol de colaborare cu AFPDR, ţinând cont de faptul că această asociaţie cuprinde pe toţi aceia care mai pot depune mărturie directă despre natura criminală a regimului comunist, ca supraviețuitori ai atrocităților săvârșite de acesta. CICCR va colabora în acțiunile sale, acolo unde se impune, în conformitate cu prevederile legii penale, cu Ministerul Public, în vederea elucidării fiecărui caz în parte, a identificării victimelor şi stabilirii făptuitorilor”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, CICCR va colabora cu toate organismele, de drept public sau privat, naţionale sau internaţionale, care au preocupări asemănătoare sau care pot sprijini activitatea Centrului.

Citește și: Klaus Iohannis, SOMAT de activiștii de mediu: 'România este una dintre cele mai afectate țări din UE când vine vorba de schimbările climatice'

Fundaţia Doina Cornea are ca proiect major înfiinţarea la Cluj a Memorialulului Doina Cornea – Memorialul Rezistenţei Împotriva Comunismului, care va cuprinde Casa Memorială Doina Cornea, un Muzeu de pictură Doina Cornea şi un Muzeu al Victimelor Comunismului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.