Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reprezentanții homosexualilor sfidează legea: După ce au primit aprobare să defileze pe Calea Victoriei, anunță că nu vor respecta limita de 500 de participanți

Inquam Photos / Octav Ganea
pride

Asociația Accept salută schimbarea de poziție din parea autorităților locale din București, însă transmite că numărul participanților va fi probabil de ordinul miilor, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți.

Primăria Capitalei a acceptat ca „Bucharest Pride” să aibă loc sâmbătă pe Calea Victoriei, însă nu cu mai mult de 500 de participanți. Inițial, Primăria Capitalei refuzase organizarea marșului din acest an pe Calea Victoriei.

La RFI, Asociația Accept salută schimbarea de poziție din parea autorităților locale din București, însă transmite că numărul participanților va fi probabil de ordinul miilor, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți, transmite Mediafax.

„Nu credem că legea e dreaptă. Nu acceptăm ca marșul nostru să fie redus la proporțiile unui botez stradal", spune Florin Buhuceanu, director de advocacy la Asociația Accept: „Primăria Generală a Capitalei trebuia să respecte legea, inclusiv termenii de timp pe care îi impune legea în cazul petițiilor trimise de Asociația Accept trimise încă din luna iulie. Era pentru noi ca organizatori mult prea târziu să schimbăm de la o săptămână la alta un traseu al unui marș care nu e atât de simplu de organizat”.

Întrebat dacă se va putea respecta limita de 500 de participanți, Florin Buhuceanu a răspuns că raportarea numărului de participanți se poate face doar la precedentul marș, când au fost peste 10.000 de persoane prezente: „În mod evident, noi vom invita alături de noi pe toți cei care cred în faptul că restricționarea de drepturi, fie și în context pandemic, trebuie să fie proporțională. O reducere a unei întâlniri publice de tip marș la proporțiile unei nunți, botez, comemorare de familie nu poate să reziste în fața realității, după cum cenzura de tip Viktor Orban nu are ce căuta la București”.

Întrebat, mai departe, dacă spune că marșul va depăși probabil numărul maxim de 500 de participanți, Buhuceanu a afirmat că organizatorii nu-i pot împiedica pe membrii comunității să participe: „nu îi putem împiedica pe cei care ne susțin să participe la acest marș al drepturilor și al libertăților. Și vom face uz de lege pentru a ne apăra un drept garantat constituțional, cel de a ne întruni. Nu credem că legea e dreaptă și ne vom purta în consecință. Ne așteptăm la o participare de ordinul miilor de persoane, în ciuda micilor turbulențe și scandaluri cu Primăria Capitalei. (...) Da, este o decizie a acelui Comitet pentru Situații de Urgență... Încă o dată, credem că astfel de măsuri ale autorităților ar trebui să fie proporționale cu scopul urmărit. Vom semna în cunoștință de cauză în acel document cu numărul fixat de participanți pentru că primăria, nu e așa, nu poate încălca legea. Este normal între o societate democratic. Dar tot într-o societate democratic, nu vom accepta să fim reduși la proporțiile unui botez stradal”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.