Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova a ajuns în punctul critic

hrituc

Republica Moldova a ajuns aproape de un punct critic, deși criza politică pare ca se îndreaptă spre o rezolvare. Partidul Democrat a reușit să construiască o majoritate în jurul său adunându-i și pe cei 14 parlamentari fugiți de la comuniști, obținând și susținerea partidului Liberal condus de Ghimpu și mai mult de atât, având și promisiunea a 7 deputați PLDM că vor vota pentru un guvern propus de PDM.

Zilele acestea vom afla și numele viitorului Prim-Ministru desemnat. Conform deciziei Curții Constituționale a Republicii Moldova, Președintele țării este obligat să desemneze un om propus de fracțiunile parlamentare dacă acesta formalizează majoritatea.

Nicolae Timofti este cu spatele la zid. Greu de zis dacă va propune alt nume decât cel care i se va da, în plic, de către PDM. Dintre două rele: alegeri anticipate versus desemnarea unui premier din rândul social democraților, chiar dacă el se numește Plahotniuc, președintele, va opta pentru răul cel mai mic, respectiv oprirea crizei și desemnarea premierului.

Din păcate, dacă am analiza datele ultimului sondaj realizat la Chișinău am vedea că este foarte probabil să se ajungă la alegerile anticipate, chiar dacă Timofti va face pe placul PDM și le va numi premierul.

Argumente:

  1. Suportul public al partidelor care vor guverna nu trece de 11%, asta dacă însumăm procentele PDM și ale PL. Chiar dacă există un suport politic în Parlament, adunându-se un număr de parlamentari suficient, o țară nu poate fi condusă fără sprijin popular, mai ales când vorbim de o țară care trebuie să ia măsuri de reformă pentru combaterea sărăciei și a corupției.

21

2. Pe lângă faptul că nu există un sprijin politic pentru aceste partide, putem observa că încrederea în instituții este dezastruoasă.

institutii

3. Percepția că lucrurile merg în direcția greșită în Moldova a crescut cu 10% față de anul trecut. A ajuns la o cotă de 88 %. Acest lucru ne arată faptul că moldovenii, aproape în totalitatea lor, nu mai cred că lucrurile se pot redresa.

4. Scăderea nivelului de trai și creșterea corupției. Aceste fenomene duc la creșterea tensiunilor sociale, care au fost exploatate cu bună știință de Usatîi și Dodon. Acest lucru este poate cel mai periculos în acest context, pentru că poate duce și la alte forme de manifestare decât cele democratice.

5. Desemnarea în funcția de premier a unui om ca Plahotniuc care este văzut ca răul absolut, având un bagaj negativ de peste 90 de procente, va duce la un efect cumulat de creștere a frustrării sociale. Deși, personal, cred că Plahotniuc va face pasul în spate și își va pune un om în fruntea Guvernului, nu cred că există în rândul politicienilor din PDM și PL o personalitate cu încredere mai mare de 30 sută care să poată imprima în populație sentimentul de încredere și speranță că țara o va lua în direcția bună.

24

Toate aceste argumente ne arată că situația în Moldova este aproape critică. Probabil, dacă nu se va ajunge la alegeri anticipate acum, într-un timp foarte scurt vor putea apare manifestări de stradă, tensiunea socială va crește, iar ele nu vor mai putea fi evitate. Toate aceste lucruri trebuie judecate însă într-o dinamică și nu trebuie ignorate nici evenimentele din Ucraina, situația din Găgăuzia și nici faptul că Moscova nu mai poate plăti pensiile și salariile din Transnistria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.