Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova cere ajutorul NATO împotriva rușilor: 'Acţiuni de RĂZBOI hibrid'

moldova rusia

Ministrul moldovean al apărării, Anatol Şalaru, a declarat duminică, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, că la Summitul NATO de la Varşovia a solicitat sprijin din partea Alianţei Nord-Atlantice pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi înlocuirea misiunii ruse de menţinere a păcii din regiunea transnistreană cu o misiune civilă, sub mandat ONU. 

În acest context, Şalaru a evocat "acţiuni destabilizatoare din partea Rusiei" în Republica Moldova, subliniind necesitatea ca ţările din regiune care nu sunt membre ale NATO să fie sprijinite de Alianţă în efortul de a combate ceea ce el a calificat drept "acţiuni ale războiului hibrid" rusesc, informează Agerpres.

Vezi şi: Simona Halep, atacată DUR de o legendă a cinematografiei românești: Este o vacă

Ministrul moldovean al apărării a invitat ţările membre ale NATO să susţină iniţiativa Chişinăului de a transforma misiunea de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multinaţională şi să ceară Rusiei evacuarea armatei şi muniţiilor ei de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate. 

Din perspectiva Republicii Moldova, raporturile ei cu NATO şi cu ţările partenere sunt fundamentate pe patru valori şi principii: cooperarea, flexibilitatea, credibilitatea şi interoperabilitatea forţelor armate, a spus Şalaru într-un discurs susţinut la Summitul NATO de la Varşovia, potrivit portalului Moldova.org. Chişinăul îşi doreşte ca în cursul anului 2019 să găzduiască un exerciţiu NATO/PfP de tip REGEX, care să servească drept platformă pentru realizarea unui centru de instruire regional permanent, a subliniat ministrul moldovean al apărării. 

Săptămâna trecută, Adunarea Parlamentara a OSCE a făcut apel la respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova. Într-o rezoluţie finală a reuniunii de la Tbilisi, adoptată marţi, AP OSCE a cerut retragerea trupelor militare ruse din Republica Moldova şi transformarea mecanismului actual de menţinere a păcii din stânga Nistrului într-o misiune civilă sub egida OSCE.

Vezi și: Consulul general onorific al României în El Salvador a fost ASASINAT

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.