Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova condamnă declaraţiile ambasadorului chinez din Franţa: 'Sunt absolut inacceptabile'

Republica Moldova se alătură ţărilor care spun că declaraţiile ambasadorului chinez din Franţa, Lu Shaye, care a pus sub semnul întrebării statutul şi suveranitatea fostelor state sovietice, sunt "absolut inacceptabile", iar Chişinăul cere clarificări din partea Beijingului.

„Suntem miraţi să auzim aceste declaraţii ale ambasadorului chinez în Franţa, care a pus sub semnul întrebării suveranitatea ţărilor care şi-au declarat independenţa în 1991. Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice, Republica Moldova şi Republica Populară Chineză şi-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc şi sprijinului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială. Observaţiile ambasadorului chinez in Franţa sunt absolut inacceptabile. Rămânem în aşteptarea clarificării poziţiei oficiale din partea autorităţilor chineze”, a declarat Igor Zaharov, consilierul pe probleme de comunicare al ministrului moldovean de externe, relatează NewsMaker.

Ambasadorul Chinei la Paris, Lu Shaye, a fost întrebat într-un interviu televizat, săptămâna trecută, dacă el consideră că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, face parte din Ucraina, conform dreptului internaţional.

"Chiar şi aceste ţări din fosta Uniune Sovietică nu au un statut efectiv, aşa cum spunem noi, conform dreptului internaţional, deoarece nu există un acord internaţional care să concretizeze statutul lor de ţară suverană. Există o istorie aici, în care Crimeea a făcut parte iniţial din Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei în perioada Uniunii Sovietice," a declarat ambasadorul.

Remarcile sale, care pot fi interpretate ca punând la îndoială suveranitatea unor ţări membre ONU, ce s-au recunoscut reciproc, în mod oficial, după dizolvarea Uniunii Sovietice, inclusiv de către Federaţia Rusă, au stârnit reacţii vehemente din partea Ucrainei şi a ţărilor baltice, foste republici sovietice, dar şi din partea Cehiei, a Franţei şi a şefului diplomaţiei europene, care a spus că speră că nu acesta este punctul de vedere al Beijingului. Potrivit cotidianului Le Monde, ambasadorul Lu Shaye a fost convocat luni la MAE francez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.