Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova confirmă că respectă articolul 11 al Convenției de la Viena. Rusia are la dispoziție 20 de zile pentru a-și retrage circa 50 de diplomați

Guvernul Republicii Moldova
Daniel Voda

Guvernul de la Chișinău confirmă faptul că numărul diplomaților acreditați și angajaților „tehnico-administrativi” care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse va fi redus de la 84 la 25, conform deschide.md.

Putem să comunicăm că numărul funcțiilor diplomatice a fost redus la 10, iar la 15 a fost redus numărul de angajați ai personalului tehnic. A fost decizia principială care a fost comunicată de către autoritățile de la Chișinău în adresa reprezentantului Federației Ruse în dimineața zilei de astăzi la MAEIE”, a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Dorin Recean, Daniel Vodă, în cadrul unui briefing de presă.

Ulterior, Ministerul de Externe a venit cu un comentariu la acest subiect, menționând că decizia Chișinăului vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situație interne din statul nostru.

Citește și Maria Zaharova amenință cu represalii Chișinăul, după reducerea numărul de diplomați ruși: Un nou pas spre distrugerea relațiilor bilaterale

Republica Moldova confirmă că respectă articolul 11 al Convenției de la Viena

Măsura în cauză de echivalare a numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu este adoptată în corespundere cu prevederile articolului 11 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, care stipulează că ”în lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menținut în limitele a ceea ce el considera ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările și condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauză. În conformitate cu nota diplomatică a MAEIE înmânată părții ruse în cadrul întrevederii, decizia sus-menționată a autorităților moldovenești trebuie să fie pusă în aplicare până la 15 august 2023”, a precizat MAEIE.

Conform documentului elaborat de MAEIE privind paritatea diplomatică dintre R.Moldova și Federația Rusă, din cei 50 de diplomați acreditați care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse, Centrului Rus pentru Cultură și Știință (Rossotrudnicestvo), dar și Biroului de Migrație (Anticamera Secției Consulare a Ambasadei Federației Ruse) ar urma să rămână doar 10. Totodată, numărul angajaților „tehnico-administrativi” ar urma să fie limitat de la 34 la 15.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.