Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova devine teren de confruntare între România și Ungaria - După Peter Szijarto, Bogdan Aurescu descinde la Chișinău

bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, merge joi la Chişinău, după ce preşedintele şi Guvernul României au anunţat că acordă sprijin Republicii Moldova, în contextul epidemiei de SARS-CoV-2, cu o echipă medicală şi echipamente sanitare şi medicamente, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE) notează Agerpres.

Echipa de medici va lucra la spitale din Republica Moldova implicate în tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

Cu prilejul vizitei, ministrul va avea şi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Oleg Ţulea, şi va fi primit de premierul moldovean Ion Chicu. De asemenea, va avea o serie de alte întrevederi cu reprezentanţi ai mediului politic din Republica Moldova.

Potrivit MAE, Aurescu va evidenţia, cu prilejul vizitei, "necesitatea ca autorităţile din Republica Moldova să continue consecvent reformele esenţiale pentru dezvoltarea democratică a ţării şi avansarea parcursului european, România continuând să urmărească cu prioritate respectarea intereselor şi aşteptărilor legitime ale cetăţenilor".

Ministrul va reconfirma, totodată, angajamentul ferm al României pentru sprijinirea unui "parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare s-au împlinit, la 27 aprilie 2020, zece ani, acest parcurs fiind singurul în măsură să asigure dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova în beneficiul direct al cetăţenilor săi".

Peter Szijarto, ministrul de externe maghiar, a vizitat de două ori Chișinăul în ultimele trei luni, ultima dată în urmă cu doar 3 zile când a însoțit un transport de echipamente medicale, iar premierul Viktor Orban a vizitat și el Chișinăul.

Într-o conferință de presă, susținută la aeroport, șeful diplomației de la Budapesta a spus că apreciază politica de la Chișinău, pe care a numit-o „orientată spre interesele naționale”. El a lansat și câteva aluzii acide la adresa Uniunii Europene, care a atenționat anterior Ungaria că încalcă statul de drept prin măsurile de urgență instituite.

„Noi am cerut Uniunii Europene să nu folosească discriminare față de politicul din Republica Moldova și să acorde acel ajutor financiar care s-a semnat deja pentru R. Moldova. 70 de milioane de euro nu s-au livrat încă și am cerut să se verse imediat din partea Comisiei Europene către Chișinău.”

Ofensiva diplomatică maghiară din Republica Moldova ar putea înfuria Bucureștiul iar vizita lui Bogdan Aurescu la Chișnău ar putea fi o reacție la acțiunile guvernului de la Budapesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.