Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova, la un pas să primească o mare LOVITURĂ din partea Parlamentului European: Ce ajutor uriaș îi va fi retras Chișinăului

rador.ro
republica moldova ue

Republica Moldova ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca urmare a deciziei Chişinăului de a modifica sistemul electoral, relatează marţi Radio Chişinău.

Un proiect de rezoluţie a Parlamentului European - ce urmează să fie supus dezbaterii marţi într-o sesiune plenară la Strasbourg - prevede susţinerea poziţiei de suspendare a plăţilor de asistenţă macrofinanciară în urma deciziei parlamentului moldovean de a trece la sistemul mixt de vot, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Citește și: Olguța Vasilescu face un anunț crucial pentru milioane de femei: Ce a decis în privința vârstei de pensionare

În document se solicită în acelaşi timp aplicarea unei condiţionări stricte a oricărui tip de sprijin financiar şi se propune ca orice asistenţă financiară deja convenită să fie suspendată până când impactul modificărilor legislative va fi evaluat în profunzime. Conform proiectului de rezoluţie, Parlamentul European se declară serios preocupat de concentrarea în continuare a puterii în mâinile elementelor oligarhice şi îşi exprimă îngrijorarea că noile schimbări legislative ar putea avea efecte dăunătoare asupra standardelor democratice din Republica Moldova, scrie sursa citată.

Potrivit proiectului de rezoluţie, deputaţii europeni ar urma să se declare dezamăgiţi de faptul că susţinerea parcursului european, puternic promovată de către autorităţile moldovene, a scăzut brusc din cauza corupţiei persistente, a statului capturat de oligarhie, a instituţiilor slabe şi ineficiente şi a incapacităţii de a răspunde la nevoile de bază şi preocupările cetăţenilor, anunță Agerpres.

Parlamentul European a aprobat la începutul lunii iulie acordarea unei asistenţe de 100 de milioane de euro pentru susţinerea agendei de stabilizare economică şi de reforme structurale în Republica Moldova. Din acest ajutor, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant şi 60 de milioane sub formă de împrumut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.